VN-zitting over Congo zonder Congolese delegatie

VN-zitting over Congo zonder Congolese delegatie

VN-zitting over Congo zonder Congolese delegatie

Print
De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties is vrijdag gestart met een speciale zitting over Congo. De zitting vond plaats in Genève, maar een opvallende afwezige was de Congolese delegatie. Die was volgens de voorzitter niet tijdig in het bezit van een visum.

VN-Commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay sprak van 'gestage achteruitgang van de mensenrechten' in Congo. Volgens de commissaris heerst er in het land een 'cultuur van straffeloosheid'.

Schending

Oorzaak daarvan zijn onder meer de vroegere vredesovereenkomsten die door schenders van de mensenrechten niet tot bij justitie geraakten.

"Dit heeft schenders van de mensenrechten machtiger gemaakt en de Congolese bevolking in gevaar gebracht", aldus Pillay.

Zowel regeringssoldaten als rebellen schenden tegenwoordig de mensenrechten. De VN-strijdmacht in Congo moet daarom volgens Pillay de mogelijkheid krijgen om de misdaden te onderzoeken.

Visum

De Zwitserse afgevaardigde zei tijdens de zitting dat ze het jammer vond dat de Congolese delegatie niet aanwezig was. Bern zou slechts op het laatste moment een aanvraag voor een visum gekregen hebben.

Nu in het nieuws