Blue Bird Art Club Night: Bravoure te Boechout

Print
Boechout - Dat men voor een hoogkwalitatieve productie niet per se in een prestigieuse theaterzaal hoeft te zijn werd dit weekend bewezen in Boechout. Theater Vooruit ligt aan het St. Bavoplein, enigzins weggemoffeld tussen een trendy restaurant en een café, dat erg in blijkt bij een jong publiek. Vrijdag en zaterdag stond een bravourestuk op de affiche: Blue Bird Art Club Night.

Een aankondiging in de krant omschreef de productie als een audiovisueel experiment met de nadruk op intuitieve improvisatie. Erg benieuwd naar wat het kunstenaarstrio - gevormd door José Toral (percussie/gitaar), Ben Sluys (saxofoon) en François Blommaerts (beeldende kunst) het publiek zou aanbieden - nam ik plaats in de zaal.

De productie startte met louter visuele momenten. In een pikdonkere zaal verscheen tegen de achterwand van het podium langzaam een lichtgevende pastelblauwe volle maan, een experiment met fosforverf door Blommaerts. Toral en Sluys namen discreet hun plaatsen in op het podium, de aanloop tot een muzikaal festijn. Tijdens de introductie werd reeds duidelijk dat Toral's percussiewerk en Sluys' saxofoon perfect op elkaar afgestemd waren. Even later improviseert het duo op indrukwekkende wijze. Sax met percussie, gitaar met sax. Er volgen solos. Dat Sluys tot de top van de Belgische jazz scène behoort bewees hij met overschot! De man is niet enkel een musicus die zijn instrument op meesterlijke wijze bespeelt en beheerst maar er bovendien de meest onwaarschijnlijke tunes uithaalt. Wanneer gitaarvirtuoos Toral zijn instrument ter hand neemt is de flamencokleur nooit ver weg. Zijn magistrale, ontroerende solo bracht me in vervoering. Sluys en Toral werkten voor de eerste keer samen: een nieuwe Combinacion Perfecta?

Op de tonen van Toral's tangomuziek, die een mens tot op het bot raakt, werd een choreografische schilderscène uitgevoerd. Mooi. Om de benaming waardig te zijn, hadden de action painting scènes van Blommaerts iets meer dynamiek mogen uitstralen maar het eindresultaat mocht er zijn.

Er kwam heel veel af op het publiek tijdens deze productie, op bepaalde momenten misschien iets te veel. De voorstelling een tweede keer bijwonen leek me geen slecht idee.

Auteur: Yvonne Buysen

Dit artikel werd geschreven door een burger en kadert in het project 'Burgerjournalistiek'. Wil je ook graag artikeltjes schrijven? Lees dan het artikel over dit project.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio