"India slecht voorbereid op aanslagen"

India slecht voorbereid op aanslagen

"India slecht voorbereid op aanslagen"

Print
Terwijl Indiase commandotroepen vandaag het Oberoi-Trident hotel en een joods centrum in Mumbai bestormden, tonen Indiase experts zich unaniem in de kritiek op de regering. Die zou niet goed gereageerd hebben op de aanvallen.

Pas nadat veertien politiemannen waren neergeschoten, drong de omvang van de aanslagen door bij de autoriteiten. Het leger werd ingezet en gespecialiseerde commando’s werden ingevlogen vanaf een basis in Manesar, vlakbij de hoofdstad.

“Het gaat om een systematisch falen”, zegt Vikram Sood, voormalig hoofd van de Indiase inlichtingendienst RAW (Research and Analysis Wing). “De precisie waarmee de operaties zijn uitgevoerd, suggereert dat alles nauwgezet gepland was. De locaties zijn onderzocht en dat kan alleen met hulp ter plaatse.”

Doelwitten

Volgens de politie gebruikten de terroristen geparkeerde auto’s om bij de verschillende locaties te komen. Een van de groepen liep naar het bekende café Leopold’s, waar veel westerse toeristen komen. Er werd op het publiek geschoten en vervolgens vertrokken de terroristen naar het 105-jaar oude Taj Mahal Hotel. Een andere groep viel het even beroemde Oberoi Trident Hotel aan.

Een derde groep vorderde een politiebusje en reed daarmee naar de stationshal Chhatrapati Shivaji Terminus. Daar werden treinpassagiers en voorbijgangers beschoten en granaten gegooid.

Nog een andere groep koos het Cama Ziekenhuis als doelwit. In totaal kozen de terroristen tien openbare plaatsen als doelwit, inclusief Wadi Bundar en Vile Parle, waar twee taxi’s werden opgeblazen. De politie slaagde erin twee terroristen tegen te houden die woensdag om tien voor elf ’s avonds uur aankwamen bij Girgaum. De bewapende mannen werden allebei doodgeschoten en de politie ontdekte twee boten met explosieven.

Gijzelingen

Terwijl op de meeste plaatsen de acties binnen een paar uur voorbij waren, hielden de terroristen donderdag in twee hotels nog gijzelaars vast, vooral buitenlanders en welgestelde Indiërs. Vanochtend bestormde het leger het Trident Oberoi Hotel en een joods centrum waar nog gijzelaars vast zouden zitten. Bij het Taj Mahal Hotel zouden nog acties gaande zijn. Ooggetuigen bij Taj Mahal meldden dat de terroristen specifiek op zoek waren naar hotelgasten met Britse en Amerikaanse paspoorten.

Volgens de Indiase minister van Wetenschap, Kapil Sibal, hadden de terroristen voorafgaand aan de aanslagen “controlekamers” opgezet in twee hotels. Ze waren gewapend met automatische MP-6-geweren, handgranaten en explosieven.

Bron: JS (IPS)

Nu in het nieuws