Kempenaars zijn de beste sorteerders van Vlaanderen

Kempenaars zijn de beste sorteerders van Vlaanderen

Kempenaars zijn de beste sorteerders van Vlaanderen

Print
Antwerpen - De Kempenaars zijn de beste sorteerders van Vlaanderen. Dat blijkt uit de afvalstatistieken uit 2007. Over het algemeen dragen de inwoners van de provincie Antwerpen gemiddeld bij tot de afvalberg.

Dat valt te lezen in het verslag van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Daaruit blijkt ook dat elke Belg in 2007 gemiddeld voor 555 kilogram zorgde. De Belg produceerde zo 19 kilogram meer dan in 2006.


Concreet betekent dit dat heel België vorig jaar goed was voor een afvalhoop van 3,42 miljoen ton. Dat is een stijging van 135.790 ton op één jaar tijd.

Dat de Belg meer afval produceerde, is mogelijk te wijten aan de groei van de bevolking (+0,72 procent) en de consumptie (+2,5 procent). Volgens OVAM heeft het feit dat de selectieve ophaling van onder andere luiers in het honderd liep, er ook mee te maken.

Bekijk de prestatie van uw gemeente in de Vlaamse afvalstatistieken:

Alle Vlaamse gemeenten
De gemeenten uit de provincie Antwerpen

Selectieve ophaling

Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits (CD&V) vindt de extra kilo's per persoon niet direct een probleem. Die 19 kilogram zou volledig weggewerkt worden door zaken die men selectief ophaalt. Volgens Crevits werd er in 2007 per inwoner per kop ook 17 kg meer selectief ingezameld.

"Een voorbeeld", zegt Crevits. "Afgedankt elektrisch materiaal moet selectief worden ingezameld. Die kilo's gaan dus logischerwijze de hoogte in. Hetzelfde geldt voor het groenafval."

"Er was in 2000 bepaald dat de afvalberg niet mocht stijgen en we zien dat we dat perfect halen, ondanks het feit dat er een economische groei geweest is van 13 procent."

Gemiddelde score

De provincie Antwerpen benadert het dichtst het Vlaamse gemiddelde. Antwerpenaren produceerden in 2007 nog 149 kg restafval (net onder het streefcijfer). De totale hoeveelheid huishoudelijk afval bedroeg 557 kg per inwoner.

De provincie Antwerpen moet zich dus niet schamen om haar sorteergedrag, maar dat heeft het vooral te danken aan de gemeenten in de Kempen. Geen enkele inwoners verzamelden minder restafval dan die uit Herenthout. De gemiddelde Herenthoutenaar verzamelde in 2007 'maar' 59 kg restafval. Ook de inwoners van Balen, Meksplas, Hulsthout en Meerhout sorteren relatief goed.

De inwoners van de gemeente Lint daarentegen zijn de grootste 'vervuilers' van Antwerpen, met gemiddeld 211 kg afval per inwoner. Ook de inwoners van de stad Antwerpen hebben doorgaans stevig gevulde restafvalzakken.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio