Tuinbouwer omzeilt wet op illegale arbeid

Print
Hoogstraten - Met medewerking van de Belgische ambassade in Boekarest (Roemenië) belandden tientallen Roemenen met valse documenten in de Kempen, waar ze aan de slag gingen in het tuinbouwbedrijf van Frans G. in Hoogstraten. Hij wordt ervan verdacht lid te zijn van een netwerk van mensenhandelaars.

G. maakte zijn Roemeense werkkrachten vennoten om de wetgeving rond illegale arbeid te omzeilen. Want dan zijn het zelfstandigen en mits de nodige documenten mogen die wel zaken doen in België.

Om vennoot te worden, moesten de Roemenen eerst wel 50.000 frank af te dokken aan G. Vervolgens mochten ze in caravans slapen en komkommers plukken. Ze werden betaald per stuk.

Slavernij

Speurders van de sectie mensenhandel deden telefoontaps en reisden af naar Roemenië en Nederland. Gisteren stelde het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding zich burgerlijke partij tegen Frans G., diens vrouw Ludovica V.D.V. en enkele medewerkers.

Volgens het Centrum hielden de betrokkenen met hun systeem een moderne vorm van slavernij in stand. “Dit getuigt van een totaal gebrek aan respect voor de medemens.”

De feiten speelden zich af van juli 1999 tot september 2003. Frans G. zat twee maanden in voorhechtenis. De advocaat van G. zei dat van mensenhandel geen sprake was. Hij vroeg de vrijspraak. “De Roemenen kwamen zelf. Ze werden hier niet uitgebuit.”

Ambassade

Handlangers in de Belgische ambassade in Boekarest hielpen de Roemenen aan verblijfsvergunningen onder het mom dat ze landbouwspecialisten waren. Maar voor dat gesjoemel in de ambassade wordt geen vervolging ingesteld, zo laat het federale parket weten.

Het vonnis valt op 8 januari.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio