Team van VRT brutaal aangevallen in China

Team van VRT brutaal aangevallen in China

Team van VRT brutaal aangevallen in China

Print
De correspondent van de openbare omroep in China, Tom Van de Weghe, is donderdag samen met zijn filmcrew aangevallen en beroofd. "We hebben veel geluk gehad", klinkt het vanuit Peking.

Van de Weghe (foto) en co waren aan het filmen voor een reportage over Chinese aidspatiënten en de zwakke medische dienstverlening die zij krijgen. De crew had vooraf correct de politie en de lokale autoriteiten ingelicht over hun plannen. Die legden op hun beurt de ngo's die de Belgische journalisten wilden interviewen, een spreekverbod op.

Niet lang nadat ze een aidspatiënt hadden gesproken, werd de wagen van de reportageploeg brutaal gestopt. Tien zware mannen kwamen op hen af. "Ze eisten de tape van het interview", aldus Van de Weghe. "We hebben meteen de camera opengemaakt en de tape die erin zat, afgegeven. Intussen hadden ze de koffer opengemaakt en namen ze de doos met 10 lege tapes mee." "De mannen luisterden niet naar wat we zegden. Ze bedreigden ons: hier in Henan zijn wij de wet en we breken elk been in jullie lijf als jullie nog langer in Henan zijn."

Tweede aanval

Van de Weghe en co namen de bedreiging serieus en vertrokken meteen terug naar de hoofdstad. Vooraleer ze de luchthaven bereikten, kregen ze opnieuw last. "Op een verlaten weg sprongen een kwartier later plots 8 mannen voor onze wagen. Deels waren het dezelfde mannen als in de namiddag. Ze probeerden onze wagen te openen. We boden weerstand, maar ze waren te sterk."

Rake klappen

"Zodra de deuren open waren, sleurden ze ons uit de wagen en deelden ze enkele rake klappen uit. Zelf heb ik twee klappen op het hoofd gekregen, mijn cameraman kreeg klappen in het gezicht en mijn assistent op de borst." De crew maande de Chinese agressievelingen aan tot kalmte, maar dat lukt niet. Ze gingen er zelfs nog met de portefeuilles en perskaarten van door.

Een tape over

Het voorval werd door Van de Weghe reeds gemeld aan de Belgische ambassade in Peking. De ploeg heeft nog een tape in het bezit waar bruikbaar materiaal op staat.

De journalisten zijn naar verluidt ok. Volgens Van deWeghe duidt het incident nog maar eens aan hoe in China met aids wordt omgegaan door de lokale overheid. Het is niet de eerste keer dat de correspondent werd lastig gevallen.

MEEST RECENT