Spot de verloren geraakte gereedschaptas in de ruimte!

Spot de verloren geraakte gereedschaptas in de ruimte!

Spot de verloren geraakte gereedschaptas in de ruimte!

Print
Anderhalve week geleden verloor een astronaute van het ruimteveer Endeavour een tas met gereedschap tijdens een ruimtewandeling. Wil u de tas met eigen ogen zien? Dat kan, maar het vergt wel wat moeite.

Omdat wetenschappers weten hoe groot de tas is en waar ze verloren ging, is het mogelijk om via computermodellen de positie van de tas in de ruimte te bepalen.

Om de gereedschapstas te spotten, surft u naar de website www.heavens-above.com. Daar klikt u in de derde paragraaf, onder 'Configuration', op 'select from map'. Op de kaart die u te zien krijgt, zet u het rode pijltje op de plaats vanwaar u de gereedschapstas wil waarnemen. Inzoomen kan via de pijltjes aan de linkerkant.

Vervolgens drukt u beneden op de knop 'Submit'. U komt opnieuw op de startpagina terecht en kiest nu onder 'ISS Tool Bag' op 'here'. In de tabel die u vervolgens ziet, kan u een bepaalde dag kiezen, waarbij u ook info krijgt over de helderheid, het tijdstip, de windrichting, de hoek enzovoorts. U vindt er ook kaartjes waarop het traject van de gereedschapstas staat afgebeeld ten opzichte van de sterren.

Helderheid

Let wel: het traject verschilt van dag tot dag, en het gaat om een niet-helder bewegend object, dat u zonder verrekijker of telescoop niet zal kunnen spotten. Als de magnitude (helderheid) 6 of meer is, is het object wellicht niet zichtbaar. Bij magnitude 5 zou dit wel mogelijk moeten zijn.

Geen haast

U hoeft zich overigens niet te haasten: volgens experts zal het nog jaren duren eer de tas haar baan om de aarde verlaat en opbrandt in de dampkring van de aarde.

Nu in het nieuws