'Sara'-ster start zoektocht naar gestolen laptop

Acteur Gert Winckelmans, alias Simon uit de vtm-reeks Sara, zit in zak en as. Woensdagavond werden zijn laptop én extra harde schijf gestolen tijdens tv-opnames. Daardoor is hij alle zelfgeschreven teksten van zijn komende theatermonoloog Ons Bos én liefst tien jaar werk kwijt. “Het is alsof mijn gedachten gestolen zijn.”

De diefstal gebeurde woensdagavond, iets na 21u, op een filmlocatie in de Albrecht Rodenbachstraat in Borgerhout.

Vliegensvlugge dieven

Winckelmans neemt er momenteel scènes op voor de 13-delige fictiereeks Los Zand van productiehuis Sputnik TV. Naast zijn spullen, verdwenen ook de laptop - met daarop het script van een net afgewerkte kortfilm - en portefeuille van regisseur Erik Van Berendoncks.

“Alles lag in de eerste ruimte, waar ook de toegangsdeur is”, vertelt Winckelmans. “Niet langer dan een minuut waren mijn regisseur en ik in de ruimte ernaast om even met de productieploeg te praten. Vliegensvlug zijn die dieven geweest, want toen we terug binnen kwamen, was mijn tas met laptop én harde schijf erin weg. Het was de eerste keer dat ik die back-up ook bijhad. Ik moest er juist wat muziek afhalen die ik in mijn komende monoloog zou gebruiken.”

Alle tips over de diefstal welkom op gvaredactie@concentra.be"Stresserende uitdaging"

Door de diefstal wordt net die solovoorstelling Ons Bos - vanaf 7 januari op de planken van theater BAFF in de Antwerpse Lange Gasthuisstraat - een extra stresserende uitdaging. “Ik moet nu alles proberen te reconstrueren, bijvoorbeeld via alle stukjes die ik ooit via mail verstuurd heb. Gelukkig zit alles in mijn hoofd. Ik ben er al zes jaar mee bezig. Naast die teksten ben ik ook al mijn foto’s, muziek en honderden zelfgeschreven scenario’s van toneelstukken kwijt. Al mijn mijmeringen, alles wat ik ooit geschreven of gevonden en bijgehouden heb, staat op die harde schijf. Het voelt alsof mijn gedachten gestolen zijn. Alsof ze tien jaar werk en herinneringen afpakken.”

Winckelmans deelde al pamfletten uit in de buurt waar de diefstal werd gepleegd. Hij vraagt mensen die iets weten of gezien hebben dat te melden en doet ook een oproep aan de dader. Hij wil hem belonen als die de inhoud van de harde schijf terugbezorgt. “Desnoods anoniem. Het materiaal is voor mij niet belangrijk. Dat mogen ze houden. Ik geef er veel geld en een bos bloemen bovenop!”

"Niet rechtvaardig"

De politie begrijpt de radeloze zoektocht die Winckelmans op eigen houtje opzet, maar zegt wel dat hij hun werk niet vergemakkelijkt. “De daders zullen zo hun straf ontlopen. En aangezien de kans groot is dat ze niet aan hun proefstuk toe zijn, maakt het niet echt rechtvaardig tegenover andere slachtoffers”, zegt Antwerps politiewoordvoerder Sven Lommaert. “Maar als hij er zijn spullen mee terug krijgt, des te beter, natuurlijk.”

Nu in het nieuws