Gevaar voor geweld blijft in Thailand, Belgen zaterdag thuis

Gevaar voor geweld blijft in Thailand, Belgen zaterdag thuis

Gevaar voor geweld blijft in Thailand, Belgen zaterdag thuis

Print
Terwijl de spanning in Bangkok nog lang niet voorbij is, keren 51 Belgische klanten van reisorganisator Best Tours op dit ogenblik naar ons land terug. Het vliegtuig landt zaterdagmorgen omstreeks 05.30 uur in Frankfurt.

Een vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij Thai Airways met aan boord 150 klanten van Best Tours is donderdagavond vanuit België vertrokken en ettelijke uren later probleemloos geland in Phuket. Dat vliegtuig vertrok even voor middernacht plaatselijke tijd richting Duitsland. De landing in Frankfurt is voorzien om half zes.

Het is nog onduidelijk hoe de Belgen vervolgens naar ons land zullen doorreizen. Er is alvast een bus onderweg naar de Duitse luchthaven. Degenen die dat wensen kunnen ook het vliegtuig nemen. Zij worden in de loop van de voormiddag verwacht op Brussels Airport.

Gevaar van gewelddadig politieoptreden blijft

Hoewel de Thaise politie heeft verklaard zich bereid te tonen om te praten met de opposanten van de regering, wordt nog steeds gevreesd voor een gewelddadig treffen. De gewraakte Thaise premier Somchai Wongsawat had donderdagavond immers de noodtoestand had afgekondigd, wat inhoudt dat de ordediensten in deze "extreme omstandigheden" tot "extreme maatregelen" kunnen over gaan.

Ook zorgwekkend is dat de premier het hoofd van de nationale politie de laan uit stuurde. Dat zou er op kunnen wijzen dat beide heren het niet eens zijn met de aanpak van de crisis en dat het met een nieuwe politiechef wel tot een bloedvergieten komt.

De adjunct-commandant van de regionale politiemacht verklaarde eerder dat er gepraat zou worden met de leiders van de acties en dat hardhandig en gewapend optreden voorlopig geen optie is.

Ontslag van premier

De demonstranten vragen al een hele tijd het ontslag van premier Somchai Wongsawat. Sinds 26 augustus wordt de officiële zetel van de regering in Bangkok bezet gehouden.

Omdat de premier nog steeds het ontslag van zijn "democratisch verkozen" regering blijft uitsluiten gingen de demonstranten over tot de opvallende bezettingsacties in de luchthavens Suvarnabhumi en Don Mueang.

"Vechten tot de dood"

Ondanks de geruststellende mededeling van de ordediensten verklaarden de demonstranten dat ze er klaar voor zijn om zich te verdedigen tegen een mogelijke politieoperatie. "Wij zullen vechten tot de dood", zei een protestleider.


Lees ook:

Thaise regering roept noodtoestand uit
Thaise regering niet van plan om op te stappen
Nu al zeker 207 gestrande Belgen in Bangkok
24 Belgen zitten vast in Bangkok na bestorming luchthaven

Nu in het nieuws