Ordediensten heroveren gebouwen in Mumbai

Ordediensten heroveren gebouwen in Mumbai

Ordediensten heroveren gebouwen in Mumbai

Print
Heel de nacht lang hebben de politie en het leger gijzelaars proberen te bevrijden uit verschillende bezette hotels in het Indiase Mumbai. Bijna alle gebouwen staan ondertussen onder controle van het leger, maar er werden wel 29 lijken aangetroffen.

De dodental van de reeks dodelijke aanslagen in Mumbai ligt nu op 155. Een niet nader genoemde minister spreekt zelfs over meer dan 200 doden. Volgens de Indiase militaire woordvoerder werden twee islamitische gijzelnemers gedood bij de bestorming van het gebouw.

Eerder op de dag werden al 93 mensen uit het gebouw bevrijd, nadat ze meer dan 36 uur hadden vast gezeten. De evacués, voornamelijk westerlingen, werden per bus afgevoerd.


Bevrijde hotelgasten worden naar bussen geleid

Ook in het luxueuze Taj Mahal-hotel zou de ontknoping nabij zijn. Eén terrorist hield bood daar nog lange tijd verzet. De terrorist zou gewond zijn, maar een machinegeweer hebben en de gijzelaars bedreigen. Ook in dit hotel vielen de ordediensten binnen en werden er explosies en geweerschoten gehoord.


Een hotelgast kijkt uit een raam van het Trident Oberoi-hotel

Inval in joods centrum

Vroeg in de ochtend werden minstens 17 soldaten van speciale eenheden boven het joods centrum van Mumbai gedropt vanuit een helikopter. Vijf van de negen gijzelaars overleefden de gijzelingsactie niet.

Nadat de soldaten op het dak werden gedropt werden er meerdere explosies en schietpartijen gehoord. De meeste gijzelaars zouden intussen in veiligheid zijn gebracht en de soldaten zijn nu de nog aanwezige terroristen aan het opjagen.


Speciale eenheden bestormen het joods centrum in Mumbai vanaf het dak

Een onbekende organisatie die zichzelf de Deccan Mujahideen noemt, eist de aanslagen per e-mail op. Manmohan Singh, de premier van India, wijst met een beschuldigende vinger naar het Pakistan. Volgens de Britse inlichtingendienst MI6 lieten de daders zich inspireren door islamitische extremisten, maar maken ze zelf geen deel uit van de kern van Al-Qaida.

Lees hier:

'Paniek is geen antwoord op terrorisme', het standpunt van redacteur buitenland Paul De Bruyn.

Lees ook:

"Ik zag overal lijken"
Terreurgolf in India eist 127 doden

Nu in het nieuws