Spin vermist op ruimtemissie

Spin vermist op ruimtemissie

Spin vermist op ruimtemissie

Print
Een van de twee spinnen die bijna twee weken geleden met het ruimteveer Endeavour naar het ISS gestuurd werden om er het effect van gewichtloosheid op het bouwen van spinnenwebben te bestuderen, is spoorloos. “We zijn haar niet kwijt”, zegt Nasa, “we vinden haar alleen even niet.”

De twee wielwebspinnen zijn niet de eerste spinnen op ruimtereis. Al in 1973 gingen Arabella en Anita, samen met muizen en een vis, met Skylab rond de aarde zweven. Deze verhongerden echter: dat zal de huidige ‘spidernauten’ niet overkomen: een forse lading met proteïnen vetgemeste fruitvliegjes werd meegestuurd.

Maar nu is dus één van de twee verdwenen uit zijn nochtans verzegelde bak. Vermoedelijk is hij op zoek gegaan naar een partner, zegt Nasa, dat erop vertrouwt “hem een van de komende dagen wel ergens aan te treffen terwijl hij een web aan het maken is”. Vorige week al verloor astronaute Heidemarie Stefanyshyn-Piper haar gereedschapskist tijdens een ruimtewandeling.

Wat de proef met de spinnen zelf betreft: na een mislukte, chaotische constructie hebben beide spinnen al mooie, symmetrische webben gemaakt. Het experiment duurt drie maanden.

Nu in het nieuws