Dubbele kans op dementie voor wie bij hoogspanning woont

Dubbele kans op dementie voor wie bij hoogspanning woont

Dubbele kans op dementie voor wie bij hoogspanning woont

Print
Wie op minder dan 50 meter van een hoogspanningslijn woont, loopt twee keer meer risico om op latere leeftijd de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. Dat staat te lezen in de nieuwste Artsenkrant.

De studie waarop de Artsenkrant zich baseert, is uitgevoerd door de universiteit van Bern. De Zwitsers onderzochten 9.200 sterfgevallen die tussen 2000 en 2005 door Alzheimer waren veroorzaakt. Bij een twintigtal gevallen ging het om patiënten die dichter dan 50 meter bij een hoogspanningsmast hadden gewoond.

“De onderzoekers berekenden dat de kans op dementie verdubbelt als mensen minstens 15 jaar in de directe omgeving van een hoogspanningsmast hadden gewoond. Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij zijn zowat 40.000 Vlamingen in dat geval. Daaruit kunnen we besluiten dat het aantal Alzheimerpatiënten in ons land jaarlijks met 1.120 eenheden toeneemt.

De studie is volgens de Vlaamse deskundige Maurits De Ridder, die de gevolgen van elektromagnetische velden op de gezondheid onderzoekt, zeer betrouwbaar. “De berekening door Artsenkrant is dat minder”, aldus De Ridder.

“De Zwitsers stellen dat 19 op 100.000 mensen die in een nauwe corridor rond de hoogspanningslijnen wonen, het risico lopen om door de magnetische velden Alzheimer op te lopen. Voor wat Vlaanderen betreft, gaat het dan om ongeveer acht gevallen per jaar.”

Nu in het nieuws