Politie streng voor jeugd nabij berghut

De aanwezigheid van jongeren voor en na schooltijd in het parkje tussen de Markt en de Jagerstraat, waar de Fata Morgana berghut staat, zorgt voor commotie. Politieagenten zouden te streng en onnodig optreden tegen jongeren die het parkje een geschikte ontmoetingsplaats vinden om vrienden te ontmoeten.

De partijd Groen! verdedigt het recht op jong zijn. Volgens schepen van Mobiliteit Herman Vijt (CD&V) voert de politie vooral preventieve controles uit. Raadslid Hilde Vercauteren (Groen!) begrijpt het politieoptreden niet. “Dat we in het park geen hondenpoep willen, daar kan ik inkomen. Dat we geen overlast willen, begrijp ik ook. Maar dat jongeren daar niet mogen rondhangen, begrijp ik niet, tenzij hun aanwezigheid automatisch als overlast wordt beschouwd."

"Regels zijn nodig, maar een park bezoeken is geen overtreding. Het gaat om jonge mensen die na school met hun vrienden blijven praten. Dat is een normaal gedrag voor pubers. Men wil graag het centrum van Hamme bruisender maken. Waarom zijn jongeren er dan niet welkom?”

Preventieve controle

Het politietoezicht op het parkje in de nabijheid van het Sint-Jozefinstituut werd in de verkeerscommissie zwaar bekritiseerd door een lid van een schoolraad. “De politie voert er vooral preventieve controles uit”, reageert schepen Vijt.

“Alleen wanneer hinder of overlast dreigt, grijpt de politie in. Hierover zijn er afspraken met de schooldirecties. De zonechef was terecht erg verbolgen over de opmerkingen. Hij vindt dat de klagers best eerst hun klachten met politie en schooldirecties bespreken. Bovendien is de verkeerscommissie niet het geschikte forum. Het probleem heeft niets te maken met verkeersveiligheid.”

Gezellig plekje

Door samen voor Fata Morgana een berghut te bouwen in het parkje van de Jagerstraat herontdekten veel Hammenaars dit stukje groen. Na de eindejaarsevenementen wordt de berghut gesloopt. Voor Hilde Vercauteren moet deze plek een gezellige ontmoetingsplaats blijven. “Opfrissing is nodig. Ik hoop dat dit park bij de renovatie van het Marktplein uitbreidt om het centrum nog groener en gezelliger te maken.”

Schepen van Kleine Werken François De Graef (CD&V) bevestigt dat het grasplein weer wordt ingezaaid na het slopen van de hut. Voor een toekomstvisie is het volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Frans Van Gaeveren (Open Vld) wachten op de voorstellen en plannen die een studiebureau voorbereidt over de tweede fase van de renovatie van het Marktplein.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio