Psychiatrisch centrum uitvalsbasis pompiers

De nieuwe brandweerpost op het domein van het psychiatrisch centrum Bethaniën in Sint-Antonius wordt begin volgend jaar officieel ingewijd.

Een primeur voor Vlaanderen.

Uit onderzoek blijkt dat de deelgemeente Sint-Antonius te ver van de brandweerkazerne in Zoersel-Dorp afligt om snelle hulp van de pompiers te krijgen. Om deze ‘blinde vlek’ op te vullen, sloot de gemeente drie jaar geleden al een overeenkomst met de vzw Emmaüs af, waarbij in een garage van het psychiatrisch centrum een brandweerwagen mocht worden gestald. Daardoor werd de veiligheid van de deelgemeente gewaarborgd.

Op de jongste gemeenteraadszitting van Zoersel meldde burgemeester Katrien Schryvers (CD&V) dat er nu een gloednieuw complex komt voor de technische dienst van het psychiatrisch centrum en dat een groot deel daarvan wordt ingericht als voorpost van Brandweer Zoersel. “Onze gemeente vervult op dat vlak een vernieuwende rol. Voor het eerst in Vlaanderen pakt een gemeente uit met een brandweerkazerne op privéterrein. Beide partijen varen er wel bij: Het domein zelf is beschermd, maar ook de deelgemeente Sint-Antonius.”

Ter compensatie van de door Emmaüs gemaakte kosten betaalt Zoersel een huurprijs van 902 euro per maand voor het gebruiken van de voorpost. “De huurovereenkomst geldt voor twintig jaar en komt overeen met de helft van het investeringsbudget. In dat bedrag zitten ook de kosten voor het inrichten en het onderhouden van het gebouw. Als we zelf grond hadden moeten kopen en een complex hadden moeten bouwen en onderhouden, zou het ons veel meer geld hebben gekost”, aldus de burgemeester.

Intussen vorderen de bouwwerkzaamheden goed. Het complex, met in- en uitrit aan de Bethaniënlei, is bijna af zodat het begin 2009 operationeel wordt.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio