Nijlen maakt zijn slijpersnaam waar

Nijlen maakt zijn slijpersnaam waar

Nijlen maakt zijn slijpersnaam waar

Nijlen - Minister Dirk Van Mechelen (Open Vld) heeft donderdag het beschermingsbesluit ondertekend van de bekende slijperij Lieckens. De goedkeuring kreeg extra luister, want het gaat om het 10.000ste monument in Vlaanderen.

Voor mensen als Hypoliet Budts (78), die hun hele leven in de sector hebben gewerkt, was het een emotionele dag. “De laatste twintig jaar heb ik als lid van de Nijlense heemkring gesmacht naar dit moment. We hebben altijd geprobeerd om het slijpersverleden van onze gemeente vast te leggen. Eindelijk krijgen we de erkenning”, geniet Hypoliet intens.

Cultuurschepen Luc Luyten (N&U) genoot ook met volle teugen. “We begrepen eerst niet goed waarom de minister persoonlijk kwam, tot we vandaag hoorden dat we nummer 10.000 waren. Dat bezorgt ons nationale aandacht voor het Nijlense diamantverleden”, klinkt het.

Nu de slijperij officieel erkend is, kan er werk worden gemaakt van de restauratie, zodat de site opengesteld kan worden voor het publiek. De gemeente wil ook een bezoekerscentrum naast de slijperij bouwen. Waarschijnlijk zullen beide projecten in 2010 starten.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio