Gemeente vernieuwt basischool Schoonbroek

De gemeente maakt plannen om een nieuwe moderne basisschool in Schoonbroek (Retie) te bouwen. Het huidige gebouw is te klein en sommige klasjes worden nog verwarmd met een ouderwetse kachel.

De kinderen en leerkrachten van de basisschool in Schoonbroek hebben iets om naar uit te kijken. De gemeente vervangt oude school door een ruime en energiezuinige school met de modernste snufjes. Ze wordt uitgebreid met een grote turnzaal en speelplaats, een muzieklokaal en vergaderruimte.

Kachel

”De huidige klasjes zijn te klein en te donker, sommigen worden nog verwarmd met een kachel. Een klas verwarmen met een kachel is best gezellig, maar echt niet meer van deze tijd”, vertelt Lief Govaerts, schepen van Onderwijs (Nieuw Retie). “De school kan het groeiende leerlingenaantal niet blijven slikken. De laatste jaren werd er veel gebouwd in Schoonbroek. Binnenkort komt er nog een nieuwe wijk. Zoveel jonge gezinnen zorgen voor veel kinderen.”

De nieuwe school zal plaats bieden aan 180 leerlingen. Het gemeentebestuur besloot om niet te wachten op subsidies van de overheid. “Neen, dan zijn we meteen twaalf jaar verder. In 2009 zorgen we dat het papierwerk in orde is, begin 2010 starten we met de bouw. Subsidies die we onderweg nog toegestopt krijgen, zijn mooi meegenomen.”

Verhuizen

De kinderen hoeven niet te verhuizen voor hun nieuwe klassen klaar zijn. De gemeente kocht vorig jaar aanpalende gronden waarop de nieuwe school komt. Wanneer die klaar zijn, wordt de huidige school afgebroken. Op die vrijgekomen ruimte komt een ruime turnzaal en speelplaats.

“We vinden het belangrijk dat de kinderen zo weinig mogelijk hinder ondervinden van de werkzaamheden. Het zou niet aangenaam zijn, moesten ze les krijgen in containerlokalen”, zegt Lief. ”Het verschil na de verhuizing zal groot zijn. Aan de zuidkant komt bijvoorbeeld een grote glaspartij die volgens de modernste technieken de zon lokt in de winter en die ze buitenhoudt in de zomer. Kortom, de kinderen zullen trots zijn op hun school.”

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio