kOsh start eigen middenschool

Herentals - De vijf secundaire scholen van kOsh (katholiek onderwijs stad Herentals) voegen op termijn hun eerste graad samen in een nieuwe school. Het is nu zoeken naar een ­geschikte locatie. De opstart hangt samen met de verhuizing van de katholieke basisscholen naar de Nonnenstraat in september 2010.

Talenten

De plannen van kOsh om de eerste graad van het secundair tot een middenschool samen te voegen, sloegen zo’n vijf jaar geleden in als een bom. Maar een werkgroep met directies en personeel van de vijf scholen besliste vorige week unaniem om de eerste graad dan toch op een locatie samen te brengen.

Daardoor ontstaat een nieuwe school met ruim duizend twaalf- tot veertienjarigen. “Dat maakt het mogelijk om de klasgroepen beter naar talenten in te delen”, zegt directeur Guy Helsen van kOsh. “Tegelijk kunnen de leerlingen objectiever een latere richting kiezen. Nu hangt die keuze nog in grote mate af van de school waarin ze zitten. Kwetsbare leerlingen krijgen in de nieuwe school bijzondere aandacht.”

Locatie

Het grote vraagstuk is waar die middenschool moet komen. Er is een inventaris van de bestaande infrastructuur opgemaakt, maar de werkgroep moet nog bepalen welke noden de nieuwe school heeft. Dat moet tegen eind van dit schooljaar vaststaan.

De samenvoeging op een gemeenschappelijke locatie kan ook pas gebeuren als de basisscholen van kOsh naar de vernieuwde site in de Nonnenstraat verhuisd zijn. “Dat is gepland voor september 2010, ten laatste september 2011. Dan liggen heel wat opties voor een locatie open. Feit is dat de middenschool een volledig schoolgebouw nodig heeft. Eén school moet dus plaats ruimen en zelf verhuizen. We starten nu ook werkgroepen in de tweede en derde graad op om hun toekomst verder uit tekenen”, zegt Helsen.

Een massa volk trok vijf jaar geleden uit protest tegen dit plan de straat op. De teneur is in die jaren gezien de unanieme beslissing wel veranderd. “Dat betekent niet dat elke leerkracht staat te applaudisseren, maar het personeel was rechtstreeks bij de beslissing betrokken. We streven maximale tewerkstelling na, maar verschuivingen zijn niet uitgesloten.”

Secundair onderwijs

De nieuwe middenschool bundelt de eerste twee jaren van het secundair onderwijs op een nieuwe, gezamenlijke locatie. Het gaat om de eerste graad van volgende vijf katholieke scholen:
Francescopaviljoen, Bovenrij, TSO-BSO-KSO
Instituut voor de Voorzienigheid, Wolstraat, TSO-BSO
Sint-Jozefinstituut, Burchtstraat, ASO
Sint-Jozefscollege, Collegestraat, ASO-TSO
Technisch Instituut Scheppers, Scheppersstraat, TSO-BSO

Lager onderwijs

kOsh brengt vier basisscholen binnen de ­Herentalse ring vanaf 2010-2011 samen op de ­locatie ­Nonnenstraat. Daar is een deel nieuwbouw ­gekoppeld aan de bestaande basisschool en (een deel van) het Francescopaviljoen.
Volgende scholen komen er dan samen:
Dol-Fijn, Nonnenstraat
Evenaar, Boerenkrijglaan
Evenaar, Collegestraat
Evenaar, Sint-Jansstraat
Blijven op hun huidige locatie:
Wijngaard, Wijngaard
De Leertuin, Populierenlaan (Molekens)

www.kosh.be
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio