Antwerpen blijft achter met elektronische identiteitskaarten

Antwerpen blijft achter met elektronische identiteitskaarten

Antwerpen blijft achter met elektronische identiteitskaarten

Antwerpen - De provincie Antwerpen heeft de grootste achterstand bij het uitreiken van de elektronische identiteitskaart (eID). Nog 11,6% (158.000) van de kaarten moet worden afgeleverd, terwijl toch ook al 1,2 miljoen mensen ze op zak hebben. Veel mensen moeten ondertussen wel een nieuwe kaart aanvragen, omdat ze hun PIN- en PUK-code zijn vergeten of kwijtgeraakt zijn.

In de provincies Oost-Vlaanderen en Limburg is de achterstand het geringst. Daar moeten nog respectievelijk 4,2% en 4,4% van de kaarten worden uitgereikt.

Dat deelde minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open Vld) gisteren mee. In september 2009 moet iedere Belg een eID hebben. Nu hebben al 93% of 7,6 miljoen Belgen die op zak. Nog 700.000 kaarten moeten worden uitgereikt, waarvan dus iets meer dan een vijfde in Antwerpen.

E-roadshow

Met de eID kun je niet alleen je identiteit bewijzen, maar ook je belastingen elektronisch invullen, een abonnement bestellen bij De Lijn en allerlei documenten aanvragen bij de gemeente. In de toekomst zal de eID samensmelten met de SIS-kaart.

Dewael organiseert binnenkort samen met Vincent Van Quickenborne, minister van Ondernemen, een zogeheten e-roadshow om de mogelijkheden van de eID meer bekend te maken.

Code vergeten

Ondertussen spelen heel wat mensen de PIN- en de PUK-code van hun eID kwijt. “Dagelijkse kost”, vertelt July Gauwloos, communicatiebeambte van het Antwerpse district Merksem. “We wijzen de mensen bij afhalen van de kaart op het belang van die code, maar blijkbaar tevergeefs.”

Een kaart zonder codes kan niet meer worden gebruikt voor bepaalde handelingen. Gauwloos: “Die mensen moeten een nieuwe eID aanvragen. Dat kost in Antwerpen 15 euro (de prijs varieert van gemeente tot gemeente, red.). Vaak moeten er nieuwe pasfoto’s worden gemaakt. Dat zorgt voor negatieve reacties bij de mensen.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio