"Absint maakt niet gek"

Absint maakt niet gek

"Absint maakt niet gek"

Print
Lier - Lierenaar Stijn Teijssen verkocht jarenlang absint via zijn website. "Over deze sterke drank bestaan nog steeds heel wat misverstanden. Geen betere manier om critici en nieuwsgierigen te overtuigen dat er met deze drank niets mis is door hen de kans te geven om er zelf van te proeven", argumenteert Stijn.

"Door mijn interesse in negentiende-eeuwse kunstenaars kwam ik in contact met alle sterke verhalen die rond absint de ronde doen. Een kunstenaar als Henri de Toulouse-Lautrec zou er gek van geworden zijn. Rond deze drank, die ook wel eens de groene fee of groene muze wordt genoemd, hangt dus een sfeer van mysterie, maar ook van misverstanden. Via mijn website wilde ik die uit de wereld helpen", vertelt Teijssen die enkele jaren geleden wel stopte met zijn zaak rond absint.

"Ik geef dus al een tijdje allerlei informatie en tips over absint, maar ervan proeven, konden de bezoekers aan mijn website nog altijd niet. Daarom mijn volgende stap: een online absintboetiek. Ik verkoop elf merken absint, geproduceerd in Frankrijk, Zwitserland en Nederland. De prijs voor een fles van een halve liter varieert van 27 tot 36 euro. Het alcoholgehalte schommelt tussen 45 en 85 graden. Goedkopere absint is vaak namaak uit Oost-Europa", merkt Stijn op.

Misverstanden rond absint

"Absint is een gedistilleerde drank met als hoofdbestanddelen anijs, venkel en absintalsem. Daarnaast voegt de distilleerder nog een reeks andere kruiden toe. Het is echter de absintalsem die voor de wildste verhalen zorgt. Zo zou de plant hallucinogene krachten hebben en zou de drank bij overmatig gebruik epileptische aanvallen veroorzaken. Je zou er ook blind van worden. Om al deze redenen werd absint in 1906 in België verboden: zowel de productie, de verkoop als de consumptie ervan. Andere landen volgden. Het verbod werd in België in 2005 opgeheven", zegt Stijn Teijssen.

Hoe schenk je absint?

"Bij het schenken van absint hoort een heus ritueel. Zo gebruik je een speciaal absintglas, waar een kleine hoeveelheid absint in gaat. Vervolgens plaats je een absintlepel met een suikerklontje erboven. Daarop laat je langzaam ijskoud water druppelen, zodat de suiker smelt. Het water en de opgeloste suiker vloeien door de geperforeerde lepel in de absint die van lentegroen verkleurt naar een romig lichtgroene, bijna witte oplossing. Het doet wat denken aan pastis, dat ook anijs bevat, maar daar houdt de vergelijking dan ook mee op", benadrukt Stijn.

 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio