Syndroom van Down bestrijden in de baarmoeder

Syndroom van Down bestrijden in de baarmoeder

Syndroom van Down bestrijden in de baarmoeder

Print
Een experiment met muizen heeft volgens het medisch vakblad New Scientist aangetoond dat het mogelijk is om sommige negatieve effecten van het syndroom van Down uit te schakelen, nog vóór de geboorte, in de moederschoot.

Door het syndroom van Down wordt normaal de productie geremd van twee belangrijke proteïnen die moeten instaan voor de ontwikkeling van zenuwcellen. Als dat gebeurt, komt de mentale ontwikkeling in gevaar.

Muizen

Amerikaanse wetenschappers van het nationaal gezondheidsinstituut van Bethesda (Maryland) injecteerden deze twee proteïnen bij muizen die drachtig waren van jongen met het Downsyndroom.

Bij de geboorte bleken de nakomelingen deze problemen niet te vertonen. De experts leggen er wel de nadruk op dat het succes, bij muizen behaald, geen garantie levert dat dit ook voor mensen geldt, maar de hoop is gewekt.

Down doet zich voor bij kinderen die een extra kopie hebben van één van hun chromosomen, bundeltjes genetisch materiaal die bepalen hoe een mens zich ontwikkelt. Downkinderen hebben doorgaans meer hart-, leer- en andere ontwikkelingsproblemen dan de anderen.

.

Nu in het nieuws