Partijvoorzitters bereid om te praten over Brusselse kwesties

Partijvoorzitters bereid om te praten over Brusselse kwesties

Partijvoorzitters bereid om te praten over Brusselse kwesties

Print
De Franstalige partijvoorzitters hebben gezamenlijk een oplossing aangedragen om uit de nieuwe communautaire impasse te geraken. Zij willen een nieuw discussiekader oprichten, waarin ze met de voorzitters van CD&V, Open Vld, sp.a en Groen! de benoeming van de drie burgemeesters in de Brusselse rand willen bespreken.

De communautaire gemeenschapsdialoog staat sinds begin deze week weer onder hoogspanning nadat de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden Marino Keulen voor de tweede maal had beslist om de Franstalige burgemeesters van Kraainem, Wezembeek-Oppem en Linkebeek niet te benoemen.

De crisis werd alleen maar bestendigd nadat minister-president Kris Peeters had verklaard dat de Vlaamse regering achter de beslissing van Keulen stond.

Hele Brusselse problematiek

De Franstalige partijvoorzitters hopen nu de Brusselse kwesties te kunnen bespreken met de Nederlandstalige partijvoorzitters, omdat de leden van de Vlaamse regering te betrokken zijn bij de communautaire dialoog. Op die manier moet de gemeenschapsdialoog weer op de rails worden gezet.

In dat nieuwe discussiekader willen de Franstalige partijvoorzitters de hele Brusselse problematiek aan bod laten komen en niet enkel de kwestie rond de burgemeesters.

Partijvoorzitters bereid om te praten

Groen! en Open Vld willen ingaan op de uitnodiging. Maar voor de liberalen betekent dat niet dat er over alles onderhandeld kan worden. Ook CD&V-voorzitster Marianne Thyssen is bereid een gesprek aan te gaan met de Franstalige partijvoorzitters. Vergaderen over de burgemeesters heeft volgens haar echter absoluut geen zin. "Dat is een bevoegdheid van de Vlaamse regering, die daarover pas een beslissing heeft genomen. Het is aan de betrokken burgemeesters om de wet te respecteren", luidt het.

N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt echter dat de Vlaamse partijvoorzitters niet mogen ingaan op de vraag van de Franstaligen. De Vlaamse regering heeft duidelijk afgesproken dat er over Brussel-Halle-Vilvoorde niet meer onderhandeld zou worden, laat staan over de benoeming van de drie burgemeesters, zo reageert de Nieuw-Vlaamse Alliantie donderdagavond.

Lees ook:

N-VA overweegt juridische stappen tegen burgemeesters
"Burgemeesters pas benoemd als ze zich aanpassen"
Franstaligen eisen duidelijkheid van Vlaamse regering
"Burgemeesters danken niet-benoeming aan zichzelf"
Franstaligen beleggen dinsdag "noodvergadering"
Keulen weigert benoeming van drie burgemeesters - Video

.

Nu in het nieuws