Nederlandse rechter plaatst baby J. onder voogdij

Nederlandse rechter plaatst baby J. onder voogdij

Nederlandse rechter plaatst baby J. onder voogdij

Print
Het Nederlandse koppel uit Sibculo dat in juli op onwettelijke wijze een baby kocht van een koppel uit Gent, moet het kind afstaan. Dat besliste de rechtbank van Zwolle. Baby J. wordt geplaatst onder voorlopige voogdij van Bureau Jeugdzorg Overijssel.

Het kind werd in België aangegeven als was het een eigen kind van de wensouders. "Het ouderlijk gezag dat zij hierdoor over het kind verkregen, is onwettig", benadrukt de Raad voor de Kinderbescherming.

Crisisopvanggezin

"Bureau Jeugdzorg moet het kind nu in een crisisopvanggezin plaatsen. Gezien de nog zeer jonge leeftijd van baby J. heeft hij zich nog niet zodanig kunnen hechten aan de wensouders, dat uithuisplaatsing een bedreiging voor zijn ontwikkeling vormt."

Om een kind te adopteren moeten Nederlandse adoptiefouders door de Raad voor de Kinderbescherming gescreend zijn op hun geschiktheid voor adoptie. Dat is in deze zaak niet gebeurd. "Baby J. is in strijd met de wettelijke voorschriften in het gezin opgenomen. De Raad voor de Kinderbescherming is van oordeel dat dit niet in zijn belang is", besluit de Nederlandse Raad voor de Kinderbescherming.

Baby terug naar België?

Het is nu maar de vraag of het Belgische koppel de baby terugkrijgt. Zij stelden hun kind te koop op het internet omwille van financiële problemen, maar daar zouden ze naar eigen zeggen van verlost zijn. De natuurlijke ouders willen hun kind alsnog terug.

Het Nederlandse televisieprogramma Netwerk brengt vanavond een reportage over de zaak.

Lees ook:

Gents koppel wil verkochte baby terug
Opnieuw Belgische baby verkocht aan Nederlands paar

.

Nu in het nieuws