Elektronische paspoorten bijna allemaal verdeeld

Elektronische paspoorten bijna allemaal verdeeld

Elektronische paspoorten bijna allemaal verdeeld

Print
93 procent van de Belgen heeft al een nieuwe, elektronische identiteitskaart op zak. Tegen september 2009 moet iedere Belg zijn eID op zak hebben, en dat is een viertal maanden sneller dan voorzien bij de opstart van het project in 2004.

Minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael, is dan ook tevreden over de snelle realisatie van dit project en benadrukt dat vele landen ons benijden.

Sinds de lancering van de elektronische identiteitskaart in de lente van 2003 hebben 7.614.000 burgers de eID op zak. Dit betekent dat tussen nu en september 2009 de laatste 700.000 Belgen hun eID nog moeten krijgen.

Vooral in Waals-Brabant (95,3 %), Limburg (95,6 %) en West-(95%) en Oost-Vlaanderen (95,8%) gebeurt de verdeling van de eID erg vlot. Antwerpen (88,4%) en Henegouwen (88,8%) hebben nog een inspanning te leveren.

Allerhande voordelen

De eID biedt de gebruiker enkele interessante voordelen. Zo kan elke eigenaar van een eID zijn belastingsbrief op het net invullen, zijn persoonlijke gegevens inkijken in het rijksregister, een abonnement van De Lijn bestellen via het internet en allerhande documenten en diensten via de gemeentelijke websites opvragen.

In de toekomst zullen de mogelijkheden nog uitgebreid worden. Zo komt er een digitaal rijbewijs en zal het ontlenen van materialen uit de bibliotheek kunnen gebeuren met de eID.

.

Nu in het nieuws