Sociale netwerken coveren aanslagen in Mumbai

Tijdens de aanslagenreeks in Mumbai verschenen duizenden berichten van ooggetuigen en inwoners op de sociale netwerksite Twitter.

De Engelstalige nieuwszender Al Jazeera heeft een kaart aangemaakt op Google Maps, waar je de verschillende locaties in Mumbai terugvindt waar de aanslagen gepleegd zijn. Op het fotoblog Flickr.com postte Vinu binnen enkele uren na de aanslagen meer dan 100 foto's die tienduizenden keren aangeklikt werden.

Nieuwssites zoals CNN postten links naar de site. Op Wikipedia staat al een uitgebreide pagina over de aanslagen in Mumbai, met verwijzingen naar tientallen nieuwsbronnen. Veel gebruikers namen ook videobeelden op van rechtstreekse nieuwsuitzendingen en postten ze op de videosite YouTube.

Twitter

Alle berichten op Twitter met de term "Mumbai", worden op een aparte pagina bijgehouden. De updates kan je via een rss-feed binnenkrijgen.

Ondermeer inwoners van de stad Mumbai posten hun ooggetuigenverslag en actuele ontwikkelingen op de site. "Waar zijn alle politici uit Mumbai? Cricket aan 't spelen? Waarom hoor je niets van hen", vraagt Nikitam zich af. "Het beste signaal dat we de terroristen kunnen geven is normaal doen, niet panikeren en kalm blijven', schrijft Arjunghosh. We zijn niet bang!"

Toen er vannacht brand uitbrak in het Taj Mahal Hotel, wezen verschillende gebruikers van Twitter erop dat de brandweer enorm lang op zich liet wachten. "En dat voor een staat die naar de maan wil vliegen en nucleaire wapens heeft", schrijft Sanjukta. "Dit is hetzelfde als de WTC-torens zien instorten", vindt Sanjukta.

"Onverantwoorde verslaggeving"

Bloggers, zoals 2x3x7, nemen de Indiase televisiezenders op de korrel. Die zouden veel te gedetailleerd verslag uitgebracht hebben van de nieuwsfeiten, en zo de terroristen helpen.

"Indien de gijzelaars, die zich in hun kamers verstopt hebben, mensen buiten het hotel kunnen contacteren, dan kunnen ook de terroristen dat. Wat wil zeggen dat ze toegang hebben tot alle informatie die publiek gemaakt wordt. Daardoor kunnen ze hun acties beter coördineren op basis van wat de politie doet."

Bron: BV (IPS)

Nu in het nieuws