Obama wil samen met India terreurgroepen uitroeien

Obama wil samen met India terreurgroepen uitroeien

Obama wil samen met India terreurgroepen uitroeien

Print
Uit de hele wereld stromen reacties binnen over de aanslagen in India. Onder meer de toekomstige Amerikaanse president Barack Obama heeft laten weten dat hij de terreuraanslagen in India veroordeeld.

De woordvoerder van Obama benadrukt ook dat de Verenigde Staten samen met India willen proberen om terreurgroeperingen uit te roeien.

De huidige Amerikaanse president George Bush heeft zijn hulp aan India aangeboden om de situatie mee op te volgen.

Het Witte Huis heeft vlak na de aanvallen de top van de Amerikaanse veiligheidsdiensten bijeengeroepen.

Krachtig optreden

Ook andere leiders hebben gereageerd op de aanslagen. De Britse premier Gordon Brown roept op om krachtig op te treden na de aanslagen.

In een mededeling zei ook de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Franco Frattini dat hij het geweld in Mumbai veroordeeld. In dezelfde mededeling maakte hij bekend dat er een Italiaan om het leven is gekomen bij de aanslagen.

De president van Afghanistan, Hamid Ka rsai zei donderdag dat "de aanslagen tonen dat de mensheid wordt bedreigd door terrorisme" en dat "vooral Zuid-Azië daardoor sterk getroffen wordt."

Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties (VN) Ban Ki-Moon wil dat de daders snel gevat worden zodat ze zich kunnen verantwoorden voor het gerecht.

Zinloze daad

Opvallend is ook dat Pakistan erop aandringt samen met India op te treden tegen de terroristen. Pakistan werd in het verleden meermaals beschuldigd van medeplichtigheid aan terrorisme door India.

De Indiase presidente Pratibha Devisingh Patil, die op staatsbezoek is in Vietnam, noemt de terreuraanslagen een 'zinloze daad van mensen die geen respect hebben voor het leven.'

"Ik hoop dat er snel een einde komt aan het leed en dat de daders verantwoording zullen moeten afleggen", vervolgde de presidente, die haar reis in Indonesië overigens zal verder zetten.

.

Nu in het nieuws