Indiase maansonde kampt met oververhitting

Indiase maansonde kampt met oververhitting

Indiase maansonde kampt met oververhitting

Print
Indiase wetenschappers onderzoeken verschillende mogelijkheden om de temperatuur in de Chandrayaan 1, 's lands eerste onbemande maansonde, te doen dalen.

Door de stand van de zon en de maand is de temperatuur in de Chandrayaan 1 namelijk gestegen tot meer dan 50° Celsius, waardoor de wetenschappers genoopt zijn maatregelen te nemen.

"We hadden rekening gehouden met de temperatuur, maar die is toch hoger dan gedacht. We hebben het ruimtetuig nu 20 graden gedraaid, hetgeen de temperatuur ten goede kwam", klinkt het. "We hebben ook bepaalde apparatuur uitgeschakeld. Daardoor hebben we de temperatuur nu tot 40° Celsius kunnen terugdringen."

Goedkoop

De allereerste Indiase maansonde werd op door het Indiase ruimtevaartbureau ISRO gelanceerd op het Indiase schiereiland Sriharikota. New Delhi sprak over de goedkoopste en meest wetenschappelijk rijke lancering ooit.

De moedersonde zal gedurende twee jaar onderzoek doen naar onder meer de topografie en de geschiedenis van de maan, alsook de samenstelling van de bodem, en de mineralogie.

.

Nu in het nieuws