Klimaatclip van Nic Balthazar in première

Klimaatclip van Nic Balthazar in première

Klimaatclip van Nic Balthazar in première

Print
Donderdag gaat de videoclip 'SOS Klimaat' van de internationale milieuorganisatie Friends of the Earth in première. Met het filmpje wil de organisatie politici aansporen om acties te ondernemen tegen de klimaatopwarming.

De clip maakt deel uit van de internationale klimaatcampagne van Friends of the Earth, 'The Big Ask', en werd deze zomer ingeblikt op het strand van Oostende. Nic Balthazar, regisseur van 'Ben X', nam de leiding en Hooverphonic zorgde voor de muziek.

'Act now'

Aan het woord is een klein meisje. Ze waarschuwt voor de stijging van de temperatuur en voor het stijgende zeeniveau. Aan het einde van het filmpje vormen duizenden mensen de woorden 'ACT NOW'.

Ook verschillende bekende namen, zoals Michaël Pas en An Miller, en zesduizend figuranten namen deel aan de opnames.

De bedoeling van de 'Big Ask'-klimaatcampagne is de politici te overtuigen om een klimaatwet te aanvaarden. Die zou België verplichten om de uitstoot van broeikasgassen ieder jaar met drie procent te laten verminderen.

Kettingmail

"Vanaf middernacht kan iedereen het filmpje gratis downloaden en verspreiden naar zijn vrienden. Bedoeling is zo een kettingmail op gang te brengen die zich als een virus verspreidt en uiteindelijk bij onze nationale volksvertegenwoordigers belandt", vertelt Nic Balthazar.

Donderdag lanceert Balthazar de clip ook in de Kamer. Het filmpje wordt later ook op verschillende televisiezenders en in de bioscoopzalen uitgezonden. Het is al te vinden in het Engels, in het Frans, en in de toekomst ook in het Duits en het creools.

.

Nu in het nieuws