Schildpadden hadden vroeger enkel schild aan onderkant

Een 220 miljoen jaar oud schildpaddenfossiel dat in China gevonden werd, werpt een nieuw licht op de evolutie die het schild van de reptielen onderging.

Het gevonden fossiel wordt beschouwd als de voorvader van alle schildpadden die we nu kennen. Het fossiel toont aan dat de borstplaat van het schildpaddenschild zich eerder ontwikkelde dat de rest van het schild.

De borstplaat zou een verlenging van de ribben van dier gevormd hebben en als bescherming gediend hebben tijdens het zwemmen. De rug werd enkel door verharde huid beschermd.

"Sinds de jaren 1800 ontstonden er verschillende hypotheses over het ontstaan van het schildpaddenschild. Nu we de oudst gevonden schildpad hebben onderzocht, kunnen we stellen dat het schild niet uit de huid ontstond, maar dat het eerder om een verlenging van de ruggegraat en de ribben gaat",zegt Dr. Xiao-Chun Wu van het Canadese Natuurmuseum.

Embryo's

De onderzoekers zien hun theorie gestaafd door de manier waarop schildpaddenembryo's groeien; de embryo's groeien namelijk eveneens eerst een borstplaat aan.

Het fossiel bezit overigens nog andere kenmerken die we tegenwoordig niet meer terugvinden bij schildpadden. Zo had het dier tanden en een lange staart.

Foto BBC

Nu in het nieuws