Massale rush op winterbanden

De bandencentrales worden overspoeld door bestuurders die snel winterbanden willen laten opleggen. De piek houdt nu al een week aan en voorlopig is er nog geen dip in zicht. De overrompeling is zo groot dat bepaalde bandencentrales al wachttijden inroepen of op afspraak werken.

Niet alleen de plotse sneeuwval zorgt voor een rush op de bandencentrales. In Duitsland zijn winterbanden sinds vorig jaar verplicht. Belgen die een kerstmarkt willen bezoeken of naar Oostenrijk rijden voor de wintersport, kunnen niet meer anders dan winterbanden kopen.

Leasewagen

Een tweede oorzaak is dat bij veel leasewagens winterbanden inbegrepen zitten in het contract. Wie het eerste jaar een leasewagen heeft, moet die banden gaan halen, anders vervalt dat recht. Met als gevolg dat 1 op de 5 Belgische autobestuurders tegenwoordig op winterbanden bolt.

Heksenketel

"Het is hier een heksenketel, en de toestand is nog verergerd tegenover vorige week", zegt Werner De Sutter van bandencentrale Donckers op de Boomsesteenweg in Aartselaar (foto).

"Het is nu zo ver gekomen dat we op het middaguur stoppen met het aannemen van klanten voor winterbanden, anders zouden we 24 uursshiften moeten draaien om het werk af te krijgen."

Te lang gewacht

Volgens De Sutter heeft iedereen wat te lang gewacht en komt zo alles samen op een hoopje. "Kom volgend jaar vanaf 1 november, zou ik zo zeggen."

Lees meer in de krant.

KMa

Nu in het nieuws