"Ik heb dat geneesmiddel nodig om te overleven"

Werner Van Meerbeeck werd ruim twee jaar geleden getroffen door darmkanker. De tumoren werden verwijderd, maar er waren uitzaaiingen. “Mijn behandeling sloeg pas echt goed aan toen ik het middel Avastin kreeg toegediend. Jammer genoeg kost dat zo’n 1.400 euro per maand.” Vanaf 1 december wordt het wel terugbetaald, maar alleen voor patiënten die een eerstelijnsbehandeling krijgen. Werner valt dus uit de boot. “Terwijl ik dat middel nodig heb om te overleven.”

ssimons

Zo’n 2,5 jaar geleden werd Werner Van Meerbeeck (56) uit Schoten plots erg ziek. “Ik moest voortdurend overgeven en kon geen hap meer binnenhouden. Na een controle kwam aan het licht dat tumoren mijn darm blokkeerden. Ik ben toen meteen onder het mes gegaan. De twee tumoren werden weggehaald. Normaal was ik er toen vanaf geweest. Maar daarna kwam aan het licht dat ik uitzaaiingen had op de lever en in de buikholte”, vertelt Werner, die 33 jaar aan de slag was bij General Motors in Antwerpen.

Het was de start van een lange behandeling die tot vandaag voortduurt. Vorig jaar liep hij ook nog een ziekenhuisbacterie op. “De chemokuur die ik toen kreeg, gaf me veel nevenwerkingen. Het ging niet goed, tot de dokter me het nieuwe middel Avastin begon toe te dienen. Ik reageerde daar erg goed op, maar de kostprijs bleek een ander verhaal."

Het geneesmiddel, dat 1.400 euro per behandeling kost, werd tot nu toe in ons land immers niet terugbetaald. Vanaf 1 december verandert die regeling, maar beperkt de terugbetaling zich voor patiënten die voor het eerst behandeld worden.

“Mijn hospitalisatieverzekering wilde tot 10.000 euro per jaar vergoeden. In mei was dat budget al op en sindsdien betalen we de behandeling zelf. We kunnen niet anders dan onze spaarcenten aanspreken. Om budgettaire redenen beperken we het al tot één in plaats van twee behandelingen per maand. Ik ken nog heel wat patiënten in mijn geval. Mensen die geen inkomen hebben, kunnen niet eens aan de behandeling beginnen. We begrijpen die discrminatie niet. Waarom niet voor iedereen terugbetalen? Het gaat niet om een luxeproduct, maar om medicatie die mijn leven redt of minstens verlengt.”

De moeilijke situatie van Werner zorgde intussen voor heel wat hartverwarmende reacties en een stroom van solidariteit. De toneelvereniging Siloewet organiseert in december drie grote benefietvoorstellingen waarvan de opbrengst bestemd is om de kankerbehandeling van Werner te betalen. De jongeren zorgden voor een koekjesverkoop en er is ook een donatierekening geopend. “Ik zou al die lieve reacties willen opdrogen en innemen. Dat zou een medicijn geven dat me zo geneest.”Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio