Nederlandse rel om ‘schaamhaarpolitie’

Nederlandse rel om ‘schaamhaarpolitie’

Nederlandse rel om ‘schaamhaarpolitie’

Print
In Nederland is ophef ontstaan rond het elektronisch kinddossier (EKD). Vanaf 2009 krijgen alle Nederlandse kinderen tot 19 jaar die in aanraking zijn gekomen met de jeugdgezondheidszorg zo’n dossier. Daarin staat onder meer info over de ‘eerste seks’, roken, drinken en drugs en... schaamhaar.

Daarmee wil vice-premier en minister voor jeugd en gezin André Rouvoet verhinderen dat ze uit het oog verloren worden. Heel wat Nederlanders, ook parlementariërs, zijn heftig geschrokken toen ze te weten kwamen welke ‘privégegevens’ zoal in zo’n dossier kunnen terechtkomen.

Die gaan onder meer over delicate zaken als ‘eerste seks’, condoomgebruik, roken, drinken en drugs, relaties en... schaamhaar. In de voorbeeldvragen die de gegevensbank te verwerken krijgt, moeten kinderen, tieners en jongvolwassenen vertellen hoe het contact met hun ouders is, hoe oud ze waren toen ze ‘het’ voor de eerste keer deden, hoe vaak ze al seks hadden en of dat wel op een veilige manier was.

Artsen worden geacht te registreren hoe het met hun schaamhaar is gesteld: er zijn verschillende codes voor ‘geen schaamhaar’, ‘lichte of donkere beharing’ of ‘gekrulde beharing’.

“Dit gaat belachelijk ver”, zegt het verontwaardigde Tweede Kamerlid Ineke Dezentjé van de VVD. “Gaat de schaamhaarpolitie dat controleren?”

Bevoegde artsen

Initiatiefnemer minister Rouvoet laat zich niet meteen van zijn stuk brengen. Volgens hem gebeurt er niets zonder gegronde aanleiding: “Als iemand van zestien jaar nog geen schaamhaar heeft, kan het belangrijk zijn dat de gezondheidsdienst daarnaar kijkt”. Zijn ministerie laat sussend weten dat een kinddossier niet door Jan en alleman wordt bekeken, alleen door bevoegde artsen.

.

Nu in het nieuws