Buren houden collecte na brand Deurnestraat

Mortsel - Het buurtcomité van de Deurnestraat steekt de familie El Founti een hart onder de riem, door met een collectebus langs te gaan bij de 1.200 straatbewoners nadat een brand op de zolder maandagnacht de rijwoning van het Marokkaanse gezin onbewoonbaar heeft gemaakt. Met vijf zitten ze op hotel in afwachting van een OCMW-woning. “Zonder de buren stonden we in de kou”, zegt Nourdin (22).

De bewoners van de Deurnestraat houden met de inzamelactie een traditie in stand wat betreft het helpen van buren die door brand getroffen worden. “De voorbije vijfentwintig jaar heeft het hier al minstens vier keer gebrand”, weet Matthy Briers, voorzitter van de vzw Om de Deurnestraat gaat het.

“Toen hebben we ook telkens een omhaling georganiseerd. Iedereen is altijd gul om te geven, dat weet ik uit ervaring. Ik herinner me dat we ooit eens 80.000 Belgische frank hebben opgehaald (2.000 euro, red.). Ze zullen het kunnen gebruiken. Heel de bovenverdieping is uitgebrand en ook het dak is weg. Het vele bluswater doet ook nog eens de andere plafonds doorzakken en heeft zowat alle elektrische leidingen vernield. En de verzekering betaalt doorgaans pas uit als alles al hersteld is.”

Klein zusje

De familie El Founti, een vader van 48 jaar, een 47-jarige moeder, twee dochters van 9 en 19 jaar en de 22-jarige Nourdin, is alvast zielsgelukkig met het initiatief. Ze raakten ongedeerd uit het brandende pand, maar zitten nu radeloos zonder iets op hotel. “We wonen al twintig jaar in de Deurnestraat en hebben altijd op onze buren kunnen rekenen”, vertelt Nourdin.

“In de straat is iedereen er altijd voor iedereen. We hopen dat de actie ook nu iets oplevert. Anders staan we echt in de kou. Het OCMW heeft voorlopig geen woning beschikbaar. We moeten intussen op hotel. Dat klinkt heel chique, maar het is alles behalve ideaal. Wij zijn een gezin. We kunnen niet koken, zitten met een klein zusje. En we hebben alleen een paar persoonlijke spullen kunnen meenemen die onder het roet zitten.”

De verzekering betaalt momenteel de hotelkosten, maar omdat het gezin vijf leden telt, dreigt het snel door het maandbudget te zitten dat de maatschappij ter beschikking stelt. Vandaag, donderdag, krijgen de mensen van de Deurnestraat een krantje in de bus dat hen informeert over de omhaling. Vanaf vrijdag gaan vrijwilligers op pad en hoopt de vereniging zo snel de eerste financiële noden van de familie te kunnen opvangen.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio