Groen! organiseert gsm-loze gemeenteraad

Edegem - Bij het begin van de Edegemse gemeenteraad woensdag, vroeg Groen! aan het publiek en alle gemeenteraadsleden om hun gsm af te geven of op zijn minst uit te zetten. Wie dat deed, kreeg in ruil een chocolade exemplaar.

De actie, die op veel sympathie mocht rekenen, diende als voorbode van een interpellatie van Anita Muys over het gebruik van gsm’s door kinderen. ”Recent internationaal onderzoek heeft aangetoond dat langdurig en intensief gebruik van de gsm schadelijk is voor de gezondheid, vooral bij kinderen. Na tien jaar gebruik stijgt de kans op een tumor met 80%. Ook de Stichting tegen Kanker heeft al een waarschuwing gepubliceerd.”

Het raadslid vroeg aan het schepencollege om daarover te praten met de scholen. ”Er is dringend nood aan sensibilisering. Men zou een verbod op het gebruik van de gsm in schoolomgevingen moeten overwegen. Alleszins moeten we er als gemeente voor zorgen dat er geen masten meer bijkomen”, besloot Muys.

Milieuschepen Wim Verrelst (CD&V) deelde de bezorgdheid van Groen!, maar zei dat er op de Edegemse scholen al folders werden uitgedeeld die wezen op de gevaren van gsm-gebruik. Het is in diezelfde scholen trouwens al verboden om gsm’s te gebruiken. Met een verbod op bijkomende masten is volgens Verrelst voorzichtigheid geboden, want daardoor zouden de operatoren de bestaande masten wel eens kunnen verzwaren en zo de straling nog opdrijven.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio