Bewoners en district klagen verkeerssituatie Buurtspoorweglei aan

Borgerhout - Het district Borgerhout is het zware vrachtverkeer van het bedrijf Inter Ferry Boats (IFB) aan de Buurtspoorweglei, achter Hof ter Lo, grondig beu. “IFB komt de beloftes die ze eerder maakte niet na”, zeggen schepenen Roger Koreman (sp.a) en Wouter Van Besien (Groen!).

Tegen Inter Ferry Boats, dochteronderneming van de NMBS, loopt al sinds 2005 buurtprotest. Nadat een andere firma na verschillende buurtacties naar de haven verhuisd was, werd dezelfde overslagactiviteit even later weer opgepikt door IFB. De bewoners reageerden stomverbaasd. Op een grote bijeenkomst in 2005 maakte IFB drie beloftes aan buurt en district.

Definitief verhuizen

“Het bedrijf zou eerst een halt toeroepen aan de gevaarlijke overslag en die op sites in de haven onderbrengen, wat het effectief deed”, vertelt districtsschepen van Milieu Wouter Van Besien (Groen!). “Maar de twee andere beloftes is IFB tot nog toe niet nagekomen. Voor de veiligheid en verkeersleefbaarheid zou de firma een tweede toegang in de Buurtspoorweglei in gebruik nemen. En tegen uiterlijk 2010 zou IFB volledig naar de haven verhuizen."

"Enkele jaren geleden is hier een fietser verongelukt. Moeten er nog meer ongevallen gebeuren omdat vrachtwagens door woongebied razen? De beste oplossing is dat de firma definitief zou weggaan. In het Ruimtelijk Structuurplan van de stad Antwerpen wordt dat ook als beste remedie naar voor geschoven”, aldus Wouter Van Besien.

Verloren moeite

Johan Gemels, algemeen directeur van IFB, streeft ook naar een oplossing. “Het is waar dat de belofte rond een tweede ingang is geopperd. Daarvoor moet de eigenaar van deze site, de NMBS dus, een bouwvergunning indienen. Omdat we toch van plan zijn tegen 2011 al onze containeractiviteiten naar de haven te verplaatsen, vindt de NMBS dit verloren moeite."

"Ik begrijp dat vele buurtbewoners hier niets anders dan vrachtwagens zien, maar statistieken bewijzen dat ons verkeer danig is verminderd. Ook manen wij de bestuurders tot extreme voorzichtigheid aan.”

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio