Actie op Facebook om zaterdag te mogen trouwen

Actie op Facebook om zaterdag te mogen trouwen

Actie op Facebook om zaterdag te mogen trouwen

Turnhout - Dirk Vandervelden en Terry Simmons willen trouwen op een zaterdag, maar in Turnhout kan dat niet. Dirk probeert daarom zoveel mogelijk mensen te mobiliseren om het schepencollege op andere gedachten te brengen.

Op de netwerksite Facebook maakte Dirk Vandervelden al een groep aan onder de naam ‘Turnhoutenaren kunnen niet op zaterdag trouwen en dat willen we veranderen!’. De groep telt voorlopig 35 leden, maar dat worden er nog veel meer als het van Dirk afhangt.


“Mijn partner en ik willen op 5 september trouwen, want net op die dag zijn wij een koppel geworden. Maar blijkbaar kan dat niet, want de vijfde is een zaterdag”, vertelt Dirk. “Daarbij komt dat we niet voor de kerk trouwen en geen andere ceremonie doen. Wij willen dus dat er veel volk komt naar het stadhuis, want dat is de enige plek waar wij ons jawoord geven. Maar tijdens de week moet iedereen werken.”

Markt

Dirk heeft al een brief geschreven naar de burgemeester en schepenen van Turnhout, maar kreeg nog geen antwoord. Wij staken intussen ons licht op bij schepen van Burgerzaken Luc Hermans (CD&V). “De reden is dat het stadhuis moeilijk te bereiken is tijdens de zaterdagse markt. Tijdens de kermis kan je wel trouwen, maar dan enkel in de voormiddag en de horeca en kraamuitbaters mogen dan ook geen terrassen of kraampjes openstellen. Bovendien zou het personeel op zaterdag overuren moeten kloppen”, verdedigt Hermans zich.

“Het college heeft dus besloten om de huidige regeling niet te veranderen. We willen eventueel wel bekijken of we bij de heraanleg van de Grote Markt met die doorgang rekening kunnen houden.”

Betalen

Maar zo lang wil Dirk niet wachten. “De bereikbaarheid kan met een beetje creativiteit opgelost worden. En voor een trouwerij op een zaterdag willen we zelfs betalen. Dat wordt in andere gemeentes ook gedaan.”

Voorlopig heeft het koppel een huwelijk op 5 september 2009 dus nog niet uit het hoofd gezet. “We hebben een optie op een zaal op zaterdag. We kunnen nu twee dingen doen. Toch op vrijdag trouwen, maar dat doen we liever niet, of een poosje verhuizen naar een gemeente waar je wel op zaterdag mag trouwen. Maar we blijven hopen dat het schepencollege alsnog van gedachten verandert”, klinkt het.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio