Gemeente slankt bewaking openbare gebouwen af

Meerhout - Het gemeentebestuur van Meerhout wil de private bewaking van openbare gebouwen in 2009 afslanken. Het bestuur hoopt de kosten van het project tot een derde te herleiden door een onderscheid te maken tussen prioritaire en niet-prioritaire gebouwen.

Meerhout schakelt sinds november 2001 een private firma in om de openbare gebouwen te bewaken. De bewakers houden elke nacht een vaste ronde langs gemeentelijke eigendommen. De huidige opdracht loopt af op 31 december.

Burgemeester André Van ­Genechten (CD) meldde maandag tijdens de gemeenteraad dat het bestuur de bewakingsopdracht bijstuurt. “In de nieuwe opdracht maken we een onderscheid tussen prioritaire en niet-prioritaire gebouwen. De bewakers moeten vier keer per nacht langs de prioritaire gebouwen passeren. De minder prioritaire gebouwen bezoeken ze nog maar twee keer per nacht. Dat moet de kosten tot een derde herleiden. De kostprijs ligt daarmee binnen het budget, waarbij het schepencollege de beslissingen zelfstandig kan nemen, zonder de gemeenteraad.”

Mannu Dox (Vlaams Belang) pleitte om de gemeenteraad vooraf uit principe om een goedkeuring te vragen. Luc Lievens (sp.a) zag in de inkrimping van de opdracht het gelijk van de socialisten. Zij vonden het project veel te duur. De bewakingsopdracht kost de gemeente ongeveer 150.000 euro per jaar. Er waren nog geen gegadigden voor de nieuwe bewakingsopdracht.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio