Terreurgolf in India eist 143 doden

Terreurgolf in India eist 143 doden

Terreurgolf in India eist 143 doden

Print
Bij verschillende terreuraanslagen in Mumbai (India) zijn minstens 143 doden en bijna 400 gewonden gevallen. Gespecialiseerde eenheden hebben twee hotels bestormd, gijzelaars bevrijd en terroristen, gewapend met granaten en automatische geweren, overmeesterd. De politie heeft ondermeer een verdachte uit Pakistan gevangen genomen.

Het is nog niet duidelijk of er Belgen bij de slachtoffers zijn. Wel zaten vijftien landgenoten een tijdlang vast in de belegerde hotels. Een eerste groep Belgen is vrijdagochtend op Zaventem geland.


Ooggetuigen meldden rond middernacht plaatselijke tijd in de nacht van woensdag op donderdag explosies en geweervuur. Er was sprake van vijf verschillende schietincidenten en twee granaataanvallen. Overheidsbronnen melden dat het ging om negen locaties in de stad (twee luxehotels, een treinstation, bar, bioscoop, ziekenhuis en op straat). Zeven Europarlementsleden bleven ongedeerd.


Chhatrapati Shivaji treinstation in Mumbai

Verscheidene buitenlanders, ondermeer uit Japan, Groot-Britannië, Australië en Italië, overleefden de aanslagen niet. Ook het hoofd van de antiterreurbrigade en 14 Indiase politiemannen kwamen om het leven. Een bron meldt dat eveneens vijf daders gedood werden. Negen verdachten zijn in handen van de politie. Bekijk een voorlopige lijst met slachtoffers die werden opgenomen in het ziekenhuis.


Taj Mahal hotel in Mumbai

In twee 5-sterren hotels, Taj Mahal en Oberoi, werden Amerikaanse en Britse toeristen gegijzeld. De Taj Mahal vatte vuur tijdens de aanslag. Er zaten ook enkele Belgen in beide hotels. "In totaal waren er 15 Belgen in de gevarenzone", zegt Bart Ouvry van Buitenlandse Zaken. "Het merendeel kon zelf ontsnappen."

Anderen konden zich verbergen op hun kamer omdat ze op een andere verdieping zaten dan de gijzelnemers. Eén Belg heeft zich zelfs een uur lang verstopt in een buis van de airconditioning.

Bekijk hieronder het verslag van een ooggetuige op YouTube:

De politie kon gijzelingen in de hotels Taj Mahal en Oberoi na ongeveer 24 uur beëindigen. Bij die actie werden drie verdachten, waaronder een Pakistaan, gevangen genomen. Tientallen gijzelaars zijn terug op vrije voeten. Acht personen werden urenlang gegijzeld in het kantoor van een joodse organisatie. Uiteindelijk werden ook zij bevrijd, aldus politiebronnen.

"Buitenland"

Een onbekende organisatie die zichzelf de Deccan Mujahideen noemt, eist de aanslagen per e-mail op. Manmohan Singh, de premier van India, wijst met een beschuldigende vinger naar het buitenland. Volgens de Britse inlichtingendienst MI6 lieten de daders zich inspireren door islamitische extremisten, maar maken ze zelf geen deel uit van de kern van Al-Qaida.

De Vits

De aanslagen zijn er gekomen net nu een groep van Europese parlementsleden op reis is in India. Een van die leden is Mia De Vits. Zij meldt dat alle parlementsleden in veiligheid zijn en overgebracht werden van 'Hotel Taj Mahal' naar een ander hotel. De Vits zelf zou niet in Mumbai zijn.

Frankrijk stuurt een vliegtuig met noodhulp, terwijl Zweden een medische vlucht organiseert voor de repatriëring van gewonde westerlingen. Europese slachtoffers kunnen trouwens terecht in ambassades van alle Europese lidstaten in Mumbai. Vliegmaatschappijen Jet Airways en met SN Brussels Airlines bevestigen dat alle geplande vluchten naar Mumbai doorgaan.

Lees hier:

'Paniek is geen antwoord op terrorisme', het standpunt van redacteur buitenland Paul De Bruyn.

Lees ook:

"Ik zag overal lijken"
Sociale netwerken coveren aanslagen in Mumbai

.

Nu in het nieuws