Derde van treinvertragingen veroorzaakt door derden

Derde van treinvertragingen veroorzaakt door derden

Derde van treinvertragingen veroorzaakt door derden

Print
Nagenoeg een derde (31,3 procent) van alle treinvertragingen in 2007 was te wijten aan derden. Wanneer een trein werd afgeschaft, kwam dat in een vierde (26,7 procent) van de gevallen door toedoen van derden. Veel voorkomend zijn onder meer verkeersongevallen op de treinsporen, mensen die zichzelf voor de trein werpen en kabeldiefstallen.

De cijfers werden vrijgegeven door minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) na een parlementaire vraag van Jef Van den Bergh (CD&V).

In bijna de helft van gevallen (46,5 procent) is de NMBS zelf verantwoordelijk voor de vertragingen, door onder andere personeelsfouten of technische defecten. 20,7 procent komt op rekening van spoorwegbeheerder Infrabel (defecten infrastructuur, infrastructuurwerken, fouten personeel). Andere operatoren van de NMBS-Holding hebben een kleiner aandeel in de vertragingen.

Toch blijkt dat de treinen van de NMBS in de grote meerderheid van de gevallen (89,3 procent) op tijd rijden. Daarmee wordt bedoeld dat ze maximaal vijf minuten vertraging hebben. Nauwelijks 1,2 procent van de treinritten werd over het gehele of gedeeltelijke traject afgeschaft.

.

Nu in het nieuws