"Burgemeesters pas benoemd als ze zich aanpassen"

Er lijkt nu toch een opening te komen in de impasse rond de niet-benoeming van de burgemeesters van drie faciliteitengemeenten. Vlaams-minister van Binnenlandse Bestuur Marino Keulen (Open Vld) zei dat hij de benoeming van de burgemeesters weer in overweging kan nemen als zij "hun gedrag aanpassen".

jrosquin

Maandag zorgde Keulen nog voor ophef in het politieke landschap nadat hij de kandidaat-burgemeesters van Kraainem, Wezembeek-Oppem en Linkebeek voor de tweede maal niet wilde benoemen. Daarop dreigden de Franstalige politici de communautaire dialoog stop te zetten.

Keulen wil de benoeming van de burgemeesters weer in overweging nemen als er zich "nieuwe feiten" voordoen. Als de verkozen burgemeesters met andere woorden bij de komende verkiezingen in 2009 hun oproepingsbrieven niet in het Frans versturen, zoals de wet voorschrijft, komen ze weer in aanmerking voor een benoeming.

"Ik ben de eerste om mensen een tweede kans te geven", aldus Keulen. De minister besliste overigens om volgende week niet naar de Raad van Europa in Straatsburg te gaan, waar de niet-benoeming op tafel komt te liggen. Hij meent dat hij zijn standpunt al genoeg verduidelijkt heeft en stuurt een vertegenwoordiger.

Vlaamse regering eendrachtig achter Keulen

Ondanks de mogelijke opening liet de Vlaamse regering woensdag in het parlement krachtig verstaan dat het eendrachtig achter de beslissing van minister Keulen staat.

Vlaams minister-president Kris Peeters verklaarde vervolgens dat de gemeenschapsgesprekken op een dood spoor zitten als de Franstalige partijen de niet-benoeming blijven aangrijpen om de communautaire dialoog te boycotten.

Nu in het nieuws