Koppel koopt baby: "Wij genieten, de volhouder wint"

"Wij genieten. De volhouder wint." Dat zet een Nederlands koppel op een internetforum voor draagmoeders en wensouders. Zij hebben dan net een kind gekocht van twintigers uit Gent. Het Één-programma 'Koppen' gaat morgen dieper in op de zaak.

wverhaert

"Tussen 5000 en 10.000 euro was de prijs voor baby J. Gewone adoptie was te duur en je moest te lang wachten", vertelden ze maandag op de Nederlandse televisie. Alleen 'Koppen' mag die reportage uitzenden.

"Ziekenhuis op de hoogte"

3 juli 2008. Vier uur na de geboorte halen de Nederlanders het kind op in het Jan Palfijnziekenhuis in Gent. Volgens het Nederlandse koppel waren sommigen in het ziekenhuis op de hoogte. "We hebben het met de gynaecoloog besproken en met diegene die haar onder behandeling had." Het ziekenhuis ontkent dat formeel, maar begint wel een intern onderzoek.

"Dramatisch"

"Dit is dramatisch voor het kind, maar ook voor de moeders," zegt Jo Labens, van adoptiebureau Gewenst Kind. "En ik ben ervan overtuigd dat het meer voorkomt, maar je kan dat moeilijk bewijzen. Ooit hadden we hier een vrouw die niet geschikt bevonden was voor adoptie, van wie we twee jaar later een triomfantelijk geboortekaartje gekregen hebben. Maar die vrouw was geboren zonder baarmoeder".

Koppen: Donderdag 27 november om 21.25 uur op Één.