Steeds meer haatmisdaden in Verenigde Staten

Steeds meer haatmisdaden in Verenigde Staten

Steeds meer haatmisdaden in Verenigde Staten

Print
Haatmisdaden in de VS zitten in de lift. Veel daders hebben het op Spaanssprekenden gemunt, maar ook andere minderheden worden het slachtoffer. Mensenrechtenactivisten dringen aan op de goedkeuring van een wet die het federale gerecht inschakelt wanneer lokale functionarissen het probleem miskennen.

De voorbije weken verschenen er brandende kruisen in New Jersey. Een groep jongeren uit Long Island vermoordde een 37-jarige Ecuadoraan. De politie in Tennessee kon ook twee skinheads arresteren die Barack Obama wilden vermoorden. Naast de verkiezing van Obama zou ook de verslechtering van de economische situatie verantwoordelijk zijn voor de opflakkering van haatmisdaden.

"Haatgolf"

Maar misdaden tegen hispanics nemen al de voorbije vier jaar constant toe. Volgens cijfers van het FBI stegen misdrijven tegen Afro-Amerikanen, Aziatische Amerikanen, Joden en holebi’s het afgelopen jaar ook allemaal.

“De golf van haat die onze gemeenschappen teistert, bedreigt het hart van onze natie. We moesten een vuist maken tegen de aanwezigheid van haatgroepen en extremisten in onze gemeenschappen.” Dat zegt Janet Murguía, de directeur van de grootste latino mensenrechtenorganisatie in de VS.

Betere handhaving

Mensenrechtenorganisaties oordelen dat er een nieuwe wet nodig is om het probleem in te dammen. De Local Law Enforcement Hate Crime Prevention Act (LLEHCP) moet de handhaving van de wetten tegen racisme en geweldpleging versterken.

Daarnaast zou de federale overheid meer mogelijkheden krijgen om op te treden tegen haatmisdrijven. Op die manier kan ze ervoor zorgen dat dergelijke misdrijven meer worden aangegeven. Momenteel mogen lokale functionarissen nog vrij interpreteren of misdrijven onder de rubriek haatmisdaad vallen.

Bron: JDM (IPS)

.

Nu in het nieuws