Oorlogje spelen zonder pijn - Slideshow

Oorlogje spelen zonder pijn - Slideshow

Oorlogje spelen zonder pijn - Slideshow

Print
Deurne - In Deurne opent zaterdag het eerste Airsoft Trainingcenter van Antwerpen zijn deuren. Voorlopig staat airsoft nog in de schaduw van paintball, maar deze vorm van oorlogje spelen wint snel aan populariteit.

Bij airsoft schiet je met kleine plastic bolletjes. De Nederlandse eigenaar Dave Broeckhuizen (27) speelt het spel al 3 jaar en ging op zoek naar een vaste locatie om een airsoftcenter uit te baten. De gigantische zaal waar vroeger drukkerij Albe zat aan de Van Den Hauttelei is omgetoverd tot een 2000 vierkante meter grote battlefield.

Camouflagenetten, zandzakken, beschuttingen en een caravan zorgen voor de obstakels. Het wapen dat je bij airsoft in je handen krijgt lijkt akelig veel op een écht M16 machinegeweer. Het is dan ook een exacte replica. Voor het camouflagepak kan je kiezen tussen groene struikkleuren of beige woestijnkleuren. Tel daarbij de verplichte veiligheidsbril en je bent klaar om de vijand te bestrijden.

Vanaf 16 jaar

”Airsoft is veel realistischer dan paintball,” legt Dave uit. ”Je gebruikt levensechte replica’s van bestaande wapens en je kan veel langer blijven schieten. Bovendien is het veel goedkoper omdat je bij paintball verfballen moet bijkopen. Bij ons staan er tonnen waar je het magazijn met 300 nieuwe bolletjes kan bijvullen.”

Dave is maanden op zoek geweest naar een geschikte locatie in het grensgebied. Hoewel de sport in Nederland verboden is (zie kader), is ze er toch populair. ”We mikken zowel op een Belgisch als Nederlands publiek. Vanaf 16 jaar kan iedereen hier terecht, in groepen vanaf 12 personen. Daarbij denk ik vooral aan bedrijven en vriendengroepen.”

In de cafetaria kan je achteraf ook eten. Dave heeft acht jaar ervaring bij de politie in zijn woonplaats Tilburg. ”Ik heb dus wel degelijk verstand van wapens en gevechtssituaties.” Op zaterdag 29 november kan iedereen tussen 13 en 17u in de loods terecht voor uitleg en een testschot. Met zijn voorraad van 250 000 bb’s en 22 wapens is Dave er alvast klaar voor.

Blauwe plekken

Wij namen zo’n M16 in handen en testten het uit. Met het wapen schiet je de bolletjes, ookwel pallets of bb’s, tot 40 meter ver. Een akelig gevoel overstijgt, wanneer de stalen ton wat verderop eraan moet geloven. De weerslag bij het vuren lijkt immers levensecht. Gelukkig kan je de tegenstander weinig pijn doen. Een schot van op minder dan vijf meter is verboden, maar tot op 15 meter kan het je toch deftige blauwe plekken bezorgen.

Fairplay is bij airsoft een erg belangrijk gegeven. Wanneer je geraakt wordt, roep je hit, en ben je uit. Zo gaat het meestal tot er één speler overblijft.

Je kan ook volgens het VIP-principe spelen. Dan begeleid je een speler met fluo vest van punt a naar b zonder dat die door de tegenstand geraakt mag worden.

Een derde variant is capture the flag waarbij de vlag van het andere team de ultieme buit is.

Verboden in Nederland

De wet bij onze noorderburen verbiedt het bezit en gebruik van airsoftwapens omdat ze kunnen worden gebruikt als dreigwapens bij overvallen. ”Terecht”, merkt Dave merkwaardig genoeg op. ”Als je met zo’n replica een bank binnenstormt moet je er al veel van kennen om zo’n wapen te onderscheiden van een echt exemplaar. Waar ik woon, in Tilburg, zijn overvallen overigens een echte plaag.”

Bart Vande Vyvere

Van Den Hautelei 183 - Deurne
www.airsofttrainingcenter.nl

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio