Oostwaarts met de BMW R 1200 RT

Oostwaarts met de BMW R 1200 RT

Oostwaarts met de BMW R 1200 RT

Print
De jongste jaren maken we er een goede gewoonte van om tijdens de eigen vakantie met een toermotor enkele duizenden kilometers in het buitenland te reizen. Eerder kwamen Honda en Yamaha al aan de beurt, deze keer viel onze keuze op BMW.

WEIMAR

Het werd ook een vernieuwde kennismaking met het voormalige Oost- Duitsland. Het landschap is er weids en in sommige steden blijven toch nog troosteloze appartementsblokken die eens zo kenschetsend waren voor de DDR overeind staan. De eerste tussenstop wordt Weimar. De meesten kennen de stad van de Weimarrepubliek uit de periode voor de Tweede Wereldoorlog. Maar Weimar is vooral de geboorteplaats van enkele heel bekende Duitse cultuuriconen, zoals Schiller, Goethe en Bach. In 1900 overleed de bekende filosoof Friedrich Nietzsche in Weimar.

Een bekend museum in de stad is het Bauhaus, waar tussen 1919 en 1932 beeldende kunstenaars en architecten werden opgeleid. De man achter het project was onze landgenoot en architect Henry Van de Velde, die opgevolgd werd door Walter Gropius. In 1999 was Weimar culturele hoofdstad van Europa en het historische centrum is door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed.

DRESDEN

Zowat 200 km verder gooien we het anker uit in Dresden, de hoofdstad van de deelstaat Saksen. In het collectief geheugen zal Dresden vooral bekend blijven door het nutteloze bombardement tijdens de nacht van 14 op 15 februari 1945. Onder leiding van Sir Arthur ’Bomber’ Harris werd de volledige stad verwoest. Er volgde veel kritiek want Dresden was in die dagen geen strategisch oorlogsgebied, wel een verzamelplaats voor talloze vluchtelingen. Het historische centrum werd tot een regelrechte puinhoop herleid en zelfs nu nog wordt de stad heropgebouwd. De restauratie van de indrukwekkende Frauenkirche is sinds 2005 voltooid.

PRAAG

Vanuit Dresden gaat het via talrijke kronkelende wegen richting Tsjechië. Voor het eerst tijdens onze reis worden we geconfronteerd met echte armoede. Mensen die leven in garages en het zichtbaar moeilijk hebben om de eindjes aan mekaar te knopen.

Wat een contrast met onze volgende bestemming: Praag. De eerste stad van Tsjechië baadt in pracht en praal. De vroegere hoofdstad van Tsjechoslowakije werd tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels gespaard. Toeristische trekpleisters zijn hier het Oudestadsplein, het astronomisch uurwerk, de oude Joodse wijk, de Moldau uiteraard en niet te vergeten de Karelsbrug die het oude stadsgedeelte met de wijk Malá Strana verbindt.

KARLOVY VARY

Eens we Praag verlaten, worden we opnieuw geconfronteerd met armoede. Die eindigt wanneer we het bekende kuuroord met zijn warmwaterbronnen Karlovy Vary bereiken.

Het is duidelijk dat de Russen hier de plak zwaaien. Forsgebouwde mannen met aan hun zijde blonde en overdadig opgesmukte vrouwen, die de bloemetjes buitenzetten in veel te dure restaurants.

In een oud hotel waar we overnachten worden we verwelkomd als westerse helden en aan de ontbijttafel meteen veel beter bediend dan het Russische koppel naast ons. Wanneer we het kuuroord in de gietende regen verlaten, rijden we weer door de wijken van de arme Tsjechen voor wie de luxe van Karlovy Vary een verre droom is.

Louis WEENEN

Bron: Magazine

.

Nu in het nieuws