Nu al zeker 207 gestrande Belgen in Bangkok

Minstens 207 Belgen zitten vast in en om de luchthaven van Bangkok, zo meldt Buitenlandse Zaken. De internationale luchthaven wordt bezet door tegenstanders van de regering, waardoor duizenden reizigers zijn gestrand. Ondertussen is ook de tweede luchthaven van de stad gesloten.

“Pure chaos”, zo omschrijft Ben Creemers de situatie in het land van de glimlach. De man uit Peer en zijn vriendin keerden woensdagochtend na een rondreis door Azië terug vanuit Bangkok. “We waren bij de gelukkigen, onze vlucht was een van de laatste die nog is mogen opstijgen. Maar de trip naar de luchthaven was een martelgang”, vertelt hij. “De laatste drie kilometer hebben we te voet moeten afleggen omdat onze taxi niet meer verder kon. De snelweg naar de luchthaven was volledig geblokkeerd door demonstranten.

Katapults

Tijdens onze voettocht met loodzware rugzak kwamen de zogenaamde yellow shirts zich verontschuldigen voor de overlast. Van geweld was geen sprake.” Volgens Creemers was de situatie op geen enkel moment gevaarlijk. “Al werd de sfeer wel iets grimmiger naarmate we de luchthaven naderden.

Daar zagen we ook mannen met baseballknuppels en katapults. De luchthaven werd bewaakt door het leger, maar de demonstranten waren met zoveel dat ze de soldaten gewoon weggeduwd hebben en binnen zijn geraakt. Vanaf toen was de luchthaven bezet, en zijn ze vluchten beginnen te annuleren. Maar wij zijn op het laatste nippertje toch nog weg geraakt.”

Regi Penxten

92 reizigers van Best Tours hadden minder geluk. Zij moeten noodgedwongen blijven tot de blokkades zijn opgeheven. “Iedereen is ondergebracht in hotels. Donderdag is de luchthaven nog heel de dag dicht, dat is al aangekondigd” aldus directeur Frank Bosteels die benadrukt dat ook de andere luchthavens in het land geblokkeerd zijn.

Buitenlandse Zaken raadt aan om de komende 24 uur niet af te reizen. “We hopen dat de situatie zich vrijdag weer normaliseert, want anders wordt het onhoudbaar.”

Ook Regi Penxten, de frontman van Milk Inc, zit samen met een paar vrienden vast in Thailand. Hij verblijft in Pukhet, in het zuiden, maar moet normaal in de loop van donderdag of vrijdag terugkeren. “En het is dringend want zaterdagavond heeft hij een optreden in Gent,” aldus z’n vader en manager Jean Penxten.

Kent u iemand die vastzit in Thailand? Mail naar reacties@concentra.be

De politieke crisis die het land al maanden in z’n greep houdt, is de jongste dagen geëscaleerd. Woensdag vielen er zeker elf gewonden, acht door kogels. De protesten zijn georganiseerd door de Volksalliantie voor Democratie (PAD), die premier Somchai als een verlengstuk zien van van de vorige eerste minister Thaksin. De PAD houdt al maanden regeringsgebouwen in Bangkok omsingeld om de regering weg te krijgen en spreekt nu van “de beslissende strijd”.

Hasselaar

“Ze hadden het op de luchthaven gemunt omdat de premier normaal woensdag zou terugkeren van een top in Peru”, zegt Hasselaar Bart Vandepoel die al jaren in de Thaïse hoofdstad woont. “De PAD wilde er voor zorgen dat hij het land niet meer in kon, maar dat is mislukt. Tegelijk is het een noodkreet om de problemen internationaal op de agenda te zetten. Maar de Belgen hoeven niet te vrezen. Thailand leeft van het toerisme, men wil hen zeker niet wegjagen. Vandaar ook die vriendelijkheid.” De strijd tussen de PAD en de regering is een gevecht tussen de rijke hoofdstad en het arme platteland. De PAD bestaat onder meer uit professoren, zakenmannen, journalisten en vakbondslui.

Hun protest leidde in 2006 tot een staatsgreep. die het einde inluidde van Thaksins premierschap. Hij wordt beschuldigd van fraude en is vorige maand veroordeeld wegens machtsmisbruik. “Maar onder de arme plattelandsbevolking is Thaksin nog altijd populair”, aldus Vandepoel “En men is hier bang dat hij teru gkeert.”

Lees ook:

.

Nu in het nieuws