500 werknemers van Nyrstar tijdelijk werkloos

500 werknemers van Nyrstar tijdelijk werkloos

500 werknemers van Nyrstar tijdelijk werkloos

Print
Balen - Zinkproducent Nyrstar in Balen legt de fabriek minstens zes maanden compleet stil. Voor pakweg 500 werknemers een koude douche. Bovendien zijn er helemaal geen garanties dat de fabriek in juli effectief weer opgestart wordt.

Nyrstar heeft de bestellingen “op een dramatische wijze zien dalen.” Het bedrijf is intussen zwaar verlieslatend. De concrete gevolgen van de beslissing om de productie stil te leggen zijn de volgende.

  • 409 arbeiders worden in het systeem van tijdelijke werkloosheid naar huis gestuurd. De vakbonden willen nagaan in hoeverre het bedrijf ertoe bereid is om een extra voorziening bovenop de werkloosheidsuitkering te betalen. De tijdelijke werkloosheidsvergoeding wordt normaal uitgekeerd in functie van een geplafonneerd loon.
  • Pakweg 100 bedienden en kaderleden werken de lopende administratie nog verder af maar moeten in de komende weken “andere taken” gaan verrichten. Hoe dat concreet ingevuld moet worden, is nog niet duidelijk. Ook is er nog geen duidelijkheid over het feit of bedienden feitelijk wel technisch werkloos gemaakt kunnen worden. Er is daarover overleg gepland met de overheidsinstanties.
  • Door de stillegging van Balen kan de groep de productie aan zink volgend jaar met 130.000 ton verminderen. De fabriek van het Nederlandse Budel gaat een productievermindering met 28% doorvoeren, in het Franse Auby wordt normaal verder gewerkt.
  • Een beperkte onderhoudsploeg gaat de fabriek van Balen operationeel houden. In dat team kunnen enkele tientallen arbeiders aan de slag blijven.
  • Voorlopig zijn er geen garanties dat de fabriek in juli of later weer heropgestart wordt.

Verouderde installaties

Bart Verhaeren uit Neerpelt werkt 28 jaar in de Balense zinkfabriek. Hij heeft geen goed oog in de tijdelijke sluiting van het bedrijf. ”Ik denk dat het einde van het bedrijf kortbij is. De kans lijkt me klein dat ze de productie hier voortzetten. De installaties zijn sterk verouderd.”

De werknemer vindt dat het bedrijf niet slim wordt bestuurd. ”De vroegere managers en ingenieurs kenden de productie goed. Nu zijn de managers enkel nog met de zakelijke kant bezig.”

Vertrouwen schenken

Mario Lenaerts uit Mol-Wezel is hoofdafgevaardigde van het ACV-Metaal bij Nyrstar. ”De mensen reageren slecht op deze beslissing. Het vertrouwen op de werkvloer is weg."

"Vertrouwen schenken is daarom een van de voornaamste opdrachten van de huidige directie. Zij moet snel reageren en de mensen overtuigen dat de fabriek na een halfjaar terug gaat produceren. Daarvoor moeten ze de installaties op een goede manier in stand houden. Dat is technisch niet makkelijk. We willen bovendien een inkomensgarantie voor onze werknemers.”

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio