Veldrijden boomt als nooit tevoren

Het veldrijden boomt als nooit tevoren. Kassiers komen handen tekort om tickets te verkopen, kijkcijferrecords worden week na week verbeterd. Televisiecommentator Michel Wuyts staat er stomverbaasd bij te kijken. ”Wat we nu meemaken, heeft veel van een hype.”

Niet veel sportmanifestaties lokken in Vlaanderen meer dan één miljoen kijkers voor de buis. Het WK veldrijden is een van die witte raven.Zo zagen 1,1 miljoen mensen Lars Boom begin dit jaar richting regenboogtrui snellen. De kijkcijfers van andere topcrossen - Gazet van Antwerpen Trofee en Superprestige - zijn al jaren op rij uitstekend, maar kwamen nooit in de buurt van de massa die samentroepte om naar het WK te kijken.

Ongelooflijk

”Niet zo lang geleden was ik content als er een dik half miljoen mensen afstemden op de Koppenbergcross”, meldt Michel Wuyts. ”Dat cijfer steeg elk jaar lichtjes, maar wat we nu meemaken? We lijken nu een bijkomend potentieel van zo’n 200.000 mensen te hebben aangeboord. Ongelooflijk.”

De openingsmanche van de Gazet van Antwerpen Trofee en de barre wintertocht in Hamme-Zogge lokten op een bepaald moment meer dan 800.000 fans voor de buis. ”En ik die dacht dat het veldrijden aan het plafond zat”, lacht Wuyts.

Albert en Boom

”Aanvankelijk dacht ik dat het met de jeugdige injectie van Albert en Boom te maken had, maar in Hamme reden die twee niet eens mee! De Che Guevara van de cross, trouwens, die Albert. Niet te veel respect voor de gevestigde waarden, hart op de tong: de mensen houden van zo’n jongen.

Als ik naar bijkomende redenen zoek kom ik uit op het feit dat veldrijden één van de meest telegenieke sporten is en dat mensen het wel zien zitten dat er dikwijls een Belg wint. (Lacht) Bijkomende factor: blijkbaar is het bij slecht weer gezellig zitten voor de televisie terwijl andere mensen afzien.”

Guy VERMEIREN

Meer sportnieuws