Wat deden drie Antwerpse schepenen in Dubai?

Een werkbezoek van drie Antwerpse schepenen aan Abu Dhabi, Dubai en het nog kleinere Ras-Al-Haimah zorgt al bijna een week voor deining in en rond het stadhuis. “Onnodig, een snoepreisje”, roepen gemeenteraadslid Frank Hosteaux (sp.a) en het Vlaams Belang. “Neen, het was hard werken”, zeggen de betrokkenen.

jvandermosten

Alles draait om een vastgoedmissie naar deze oliestaten, waaraan Robert Voorhamme (sp.a), Ludo Van Campenhout (Open Vld) en Marc Van Peel (CD&V) deelnamen.

Vakgebied

Ze gingen met drie om respectievelijk contacten te leggen rond het aantrekken van hoofdkantoren, het ontmoeten van projectontwikkelaars en een bezoek aan de plaatselijke havenautoriteiten.

De dienstreis kostte ongeveer 3.500 euro per schepen en paste perfect in het vakgebied en de opdracht van de betrokkenen. Een mening die ook door burgemeester Patrick Janssens (sp.a) wordt gedeeld.

Lees hier: 'Een buitenlandse reis is niet per definitie een snoepreis', het standpunt van redacteur Patrick Van De Perre. Neem hieronder ook deel aan de poll, of post uw reactie.Oppositie

Maar zo denkt Vlaams Belang er niet over. Filip Dewinter stelt zich luidop de vraag of die trip wel degelijk nodig was en dan nog wel met drie. Dewinter wil dat iedere schepen op voorhand een budget krijgt, waaraan hij zich moet houden wat buitenlandse dienstreizen betreft.

Maar dat is volgens het college niet werkbaar, omdat maanden op voorhand niet altijd duidelijk is, wie waar aanwezig moet zijn. De bal ging aan het rollen, toen gemeenteraadslid Frank Hosteaux zaterdag zijn beklag deed over de dienstreis en enige opheldering wilde. Sindsdien houdt hij de lippen stijf op elkaar.

Wat deden de schepenen dan?

Schepen Ludo van Campenhout (Open Vld, stadsontwikkeling) zou tijdens de missie de rol hebben overnomen van partijgenoot en minister Vincent Van Quickenborne, zo meldt zijn kabinet. De schepen zou ook kennis hebben gemaakt met de nieuwste bouwtechnieken waarmee men in de nieuwe stad Dubai experimenteert.

Havenschepen Marc Van Peel (CD&V) zou gevraagd zijn door de Kamper van Koophandel om de Antwerpse delegatie te leiden. In Dubai bracht hij een bezoek aan de havenautoriteit en DP World, een belangrijke klant van de Antwerpse haven. Van Peel zou al na de tweede dag zijn afgereisd en nam niet deel aan de woestijnsafari.

Schepen Robert Voorhamme ten slotte (sp.a, economie), ging mee op de missie als voorzitter van Antwerp Headquarters, het samenwerkingsverband tussen de stad en de Kamer Van Koophandel. Hij keerde na drie van de zes dagen terug.

Misplaatst

“De discussie over dienstreizen is totaal misplaatst. Dergelijke buitenlandse missies zijn nodig omdat ieder groot bedrijf, en dus ook de stad, daar contacten heeft of moet leggen”, zegt Robert Restiau. De voormalige directeur van het Antwerps havenbestuur vraagt zich af of er geen belangrijkere dossiers zijn om te bespreken.

“Op buitenlandse missies moet je ook toplui van allerhande bedrijven ontmoeten. Met alle respect, maar dat kan niet in een snackbar. Als ik zie waar onze Antwerpse schepenen naartoe gaan en wat ze er doen, kun je rustig zeggen dat hun geld en tijd nuttig zijn besteed. Wie dit snoepreisjes noemt, vergist zich.”

Bedragen

Er zijn dienstreizen naar Rotterdam én naar Shangai. De prijs varieert tussen enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. Enkele voorbeelden van dit jaar.

Waar: Shangai Wat: Internationale Kunstenfestival Wie: Philip Heylen (CD&V) Waarom: Prospectie en sponsorwerving Prijs: 4.700 euro

Waar: Jeruzalem Wat: internationale conferentie van burgemeesters Wie: Patrick Janssens (sp.a) Waarom: netwerken Prijs: 1.000 euro

Waar: Genève Wat: World Economic Forum Wie: Ludo Van Campenhout (Open Vld) Waarom: netwerken Prijs: 900 euro

Waar: Cannes Wat: beurs voor winkelvastgoed Wie: Robert Voorhamme (sp.a) Waarom: potentiële investeerders ontmoeten Prijs: 1.000 euro

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio