150 banen moeten verdwijnen bij VRT

150 banen moeten verdwijnen bij VRT

150 banen moeten verdwijnen bij VRT

Print
Tegen 2011 verliezen er bij de openbare omroep minstens 150 mensen hun baan. De afvloeiing is het gevolg van een besparingsplan van gedelegeerd bestuurd Dirk Wauters.

VRT-woordvoerster Diane Waumans (foto) benadrukt dat er geen naakte ontslagen zullen vallen. Jaarlijks zouden zo'n 100 mensen de VRT verlaten. Over drie jaar geeft dat dan 300 mensen. Dat wil zeggen dat van de mensen die vertrekken in de komende drie jaar slechts de helft vervangen zal worden.

De openbare omroep moet besparen omdat drie indexeringen van de lonen zich snel na elkaar zouden hebben voorgedaan. In totaal gaat het om 71,5 miljoen euro.

Vakbonden

De vakbonden zijn furieus. Volgens hen spelen er andere redenen. Luc Vandenhoeck van het ACOD: "Die indexeringen betekenen geen 20 miljoen euro voor de VRT meer. Laat staan 70 miljoen. We pikken het niet dat we als allerlaatste worden ingelicht over een plan dat duidelijk het personeel aanbelangt. Het was verstandiger geweest van de directie om open kaart met ons te spelen."

De voorzitter van de raad van bestuur, Guy Peeters, heeft al duidelijk laten verstaan dat hij het plan van Wauters niet zal steunen vooraleer er een akkoord is met de vakbonden. Er zal ook geen extra overheidsgeld gevraagd worden om de moeilijke periode door te komen.

Advertentie-inkomsten

Carl Decaluwé, mediaspecialist van de CD&V in het Vlaams Parlement, voorspelt niet alleen voor de VRT moeilijke tijden. "Doordat de advertentie-inkomsten voor tv-zenders achteruitgaan, zullen ook de commerciële zenders moeten besparen." Hij verwacht ook dat de VRT op alle niveaus zal besparen. "De huidige structuur aan de top van de VRT is veel te zwaar". Bij VRT werken 2.600 mensen.

.

Nu in het nieuws