Ruim 1.000 nieuwe besmettingen met aids

Ruim 1.000 nieuwe besmettingen met aids

Ruim 1.000 nieuwe besmettingen met aids

Print
Afgelopen jaar noteerde het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid 1.051 nieuwe hiv-diagnoses. Elke dag krijgen in ons land bijna drie mensen te horen dat ze besmet raakten met het aidsvirus. Dat is een lichte stijging van 4,3% tegenover 2006. In meer dan de helft van de gevallen gaat het om niet-Belgen (58%).

Twee grote groepen patiënten vallen op: Belgen, onder wie vooral mannen (88%) die het opliepen door homoseksueel contact en niet-Belgen, onder wie vooral vrouwen (53%), die het virus kregen na heteroseksueel contact. Van de 311 diagnoses bij Belgen gebeurde zo’n twee derde via homoseksuele overdracht.

1 op 7 jonger dan 25

Toch lijkt het aantal homo’s dat besmet raakt zich nu te stabiliseren. “Het valt wel op dat de leeftijd binnen deze groep verschuift. In ongeveer een derde van de nieuwe gevallen gaat het om mannen die jonger zijn dan 30, één op de zeven is zelfs jonger dan 25”, vertelt Boris Cruyssaert van Sensoa.

De oorzaken voor het nog steeds grote aandeel van de homomannen zijn uiteenlopend. “Door de betere medicatie neemt de levensverwachting van homo’s met hiv toe. Een groot deel is seksueel actief terwijl hun ziekte minder zichtbaar is geworden.

aantal soa's

Daarnaast is bij die groep ook het aantal soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) sterk gestegen. Dat verhoogt het risico op besmetting. Iemand die al een soa heeft, is ontvankelijker voor hiv. Bij de jongere homo’s speelt mogelijk het idee dat aids niet in hun generatie voorkomt.

Veel jongeren hebben ook kortdurende relaties, die ze zelf als vast beschouwen en waarbij dus vaak een condoom achterwege wordt gelaten.” Sensoa wil nieuwe preventie-initiatieven nemen, speciaal gericht naar deze doelgroep.

.

Nu in het nieuws