Antwerpse assisenzaken voortaan op CD

Antwerpse assisenzaken voortaan op CD

Antwerpse assisenzaken voortaan op CD

Print
Vanaf begin volgend jaar komen de Antwerpse assisenzaken op digitale drager, zeg maar op schijf. Bij de Antwerpse rechtbank loopt momenteel een experiment met twee assisenzaken, waarvan het onderzoek nog bezig is. Alle onderzoeksdocumenten van deze zaken zullen op schijf kunnen worden geraadpleegd. Dat zegt de nieuwe eerste voorzitter van het Antwerps Hof van Beroep, Michel Rozie in zijn eerste interview.

Rozie (foto) kondigt ook aan dat op 11 december wordt gestart met het experiment van videoconferenties, waarbij Limburgse advocaten vanuit Hasselt kunnen pleiten, terwijl het Hof in Antwerpen de debatten rechtstreeks volgt. Op 18 december behandelt het Hof van nog eens 6 Tongerse zaken en op 19 december 6 Hasseltse. Op deze laatste dag zou minister van Justitie Jo Vandeurzen langskomen.

De eerste voorzitter start een revolutionair overleg over straftoemetingsrichtlijnen. Dat zijn richtlijnen om voor hetzelfde misdrijf overal in Antwerpen en Limburg dezelfde straf op te leggen. In Nederland bestaat dit systeem al vele jaren, in België is het nog volkomen nieuw.

Rozie houdt tenslotte een hartstochtelijk pleidooi om het Antwerpse Hof van Beroep en de Antwerpse rechtbank onder samen onder te brengen in één gebouw, het Vlinderpaleis.

Het volledige interview vindt U op de expertensite van John De Wit

.

Nu in het nieuws